Serviciile de apă și canalizare în Capitală s-ar putea scumpi cu aproape 40 la sută. Locuitorii municipiului Chișinău ar putea plăti peste 22 de lei pentru un metru cub, cu aproape 7 lei mai mult decât achită acum. Întreprinderea „Apă-Canal Chișinău” solicită Agenției Naționale de Reglementare în Energetică să accepte majorarea tarifului mediu la apă și canalizare.
”Operatorul are obligativitatea în fiecare semestru să prezinte toate calculele și toate cifrele pe cheltuielile suportate de către operator, pentru ca regulatorul să intervină și să verifice aceste cifre și să decidă ajustarea sau neajustarea tarifului. Este un exercițiu ordinar”, Irina Gutniuc, viceprimar municipiul Chișinău.
Întreprinderea „Apă-Canal Chișinău” au argumentat cererea de majorare a tarifelor transmisă Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică prin faptul că întreprinderea nu-și poate acoperi cheltuielile de întreținere și salarizare a angajaților, deficitul creat fiind de aproape 3 milioane de lei. În prezent, consumatorii din Chișinău achită un tarif de 16 lei și 15 bani pentru un metru cub de apă și canalizare, iar dacă ANRE va accepta solicitarea, tariful va fi de 22 de lei și 22 de bani pentru un metru cub. Locuitorii din Chișinău spun că sunt deranjați nu doar de faptul că vor achita cu peste 37 la sută mai mulți bani, dar și de calitatea serviciilor prestate de Întreprinderea „Apă-Canal Chișinău”.
”Cel mai important este ca deservirea să fie pe măsura așteptărilor, fără întreruperi, ca să nu fim nevoiți să mergem să cumpărăm apă”.
”Eu cred că e mult. Vreau să văd argumentarea, nu că noi nu ne încadrăm și așa mai departe”.
”Prețurile cresc, salariile nu cresc, adică e și normal, ca să avem o calitate bună, se investește”.
”E în minusul cetățenilor, dar așa e situația. O să se stăruie să umble nespălați, neîngrijiți fiindcă o să facă economii de apă”.
”Este mult pentru că deja salariile sunt mici, iar prețurile cresc”.
Întrebată de jurnaliști dacă motivul creșterii tarifului la apă este legat de deficitul bugetar sau de unele devieri financiare, viceprimara Irina Gutnic a precizat că una dintre premizele pentru majorarea tarifului este majorarea salariului minim și mediu pe economie, de la începutul anului 2024. Gutnic a mai spus că, în prezent, tariful pentru serviciile de apă și canalizare este cel mai mic din Moldova.
”Noi i-am prezentat cheltuielile pe care le suportă operatorul. Posibil să fie un refuz”, Irina Gutniuc, viceprimar municipiul Chișinău.
Ultima modificare a tarifului la serviciile de apă și canalizare pentru locuitorii din Chișinău a fost operată în ianuarie 2023, atuncii când aceste servicii s-au scumpit cu 43 la sută.