CNAMUP

Intoxicații cu monoxid de carbon: Mai multe persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale

Pe parcursul săptămânii trecute, au fost înregistrate 9 cazuri de intoxicații cu monoxid și dioxid de carbon, fiind necesară intervenția echipelor de pe ambulanță.  

Datele au fost prezentate de Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească (CNAMUP). Potrivit instituției, în perioada 28 octombrie – 03 noiembrie, echipele de asistență medicală urgentă au intervenit la 82 persoane cu urgențe toxice, inclusiv 38 cu ciuperci, 12 intoxicații cu medicamente, 10 cu alcool și cele 9 cu monoxid și dioxid de carbon.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al MAI reiterează importanța respectării regulilor antiincendiare, precum verificarea și curățarea sobelor și evitarea aprinderii focului cu lichide inflamabile.

De asemenea, IGSU a recomandat cetățenilor să instaleze detectoare de fum în locuințe și să ofere sprijin persoanelor vulnerabile, inclusiv celor în vârstă sau cu nevoi speciale.

Conform datelor colectate de IGSU, odată cu începerea sezonului rece a fost înregistrată o majorare a cazurilor de intoxicații cu monoxid de carbon și a cazurilor de deces în urma exploatării neregulamentare a sobelor de încălzit din locuințe.
Potrivit datelor statistice ale IGSU, în urma folosirii sobelor de încălzit, în perioada 1-30 octombrie, au fost înregistrate 5 cazuri de intoxicații cu monoxid de carbon, în urma cărora au decedat 3 persoane, inclusiv un minor.

Comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, cazurile de intoxicații cu produsele de ardere în urma utilizării sobelor au crescut.

Anterior, și Agenția Națională pentru Sănătate Publică a precizat că, potrivit statisticii, în Republica Moldova, anual, sunt afectate circa 200 de persoane urmare a inhalării monoxidului de carbon, iar aproximativ 10 cazuri sunt soldate cu deces.

CITEȘTE ȘI: Monoxidul de carbon, o amenințare majoră. ANSP vine cu recomandări de prevenire a intoxicaților cu acest gaz

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA