VIDEO Interviu exclusiv: Expertul Sorin Ioniță, despre realitățile războiului Israel-Hamas

Israelul a știut despre atacul grupării Hamas din 7 octombrie, dar l-a ignorat. Ierusalimul a ținut în frâu intenționat Hamas, pentru a coloniza treptat Palestina. Singurul plan viabil după finalizarea războiului, ar trebui să includă crearea statului palestina, a declarat într-un interviu oferit în exclusivitate pentru jurnalistul  ONE TV, Cătălin Murzac, de către expertul din România, Sorin Ioniță, consultant al Consiliului Europei, Băncii Mondiale şi UNDP pe Europa de Est şi Balcani, fost reprezentant al României ȋn Comitetul Economic şi Social European și lector asociat la Școala de Management din Maastrict.

Conform expertului, atacul din 7 octombrie a grupării teroriste Hamas, asupra Israelului, este un eșec al strategiei guvernului Netenyahu, care miza pe menținerea în frâu a radicalilor în Gaza, cu scopul de a obține legitimitate în fața comunității internaționale pentru a ocupa treptat teritoriile palestiniene. Ioniță subliniază că aceasată strategie l-a lăsat fără susținere considerabilă din partea isrealienilor, care îl consideră responsabil de atacul Hamas.

Mai bine îi avem pe radicalii ăștia în Gaza. Îi putem controla. Le lăsăm anumite fluxuri financiare.  Construim ziduri și garduri în jurul lor, îi izolăm foarte bine acolo, îi ținem la obroc și vom arăta întotdeauna cu degetul că uite,nu ai cu cine. Ei vor distrugerea Israelului, deci nu putem negocia cu ei. Vom face din ce în ce mai neviabilă soluția cu două state separate, pentru ca încet-încet coloniștii noștri radicali, care susțin partide radicale israeliene, vor ocupa bucățică cu bucățică teritoriile. Serviciile secrete Israeliene știau, una alta, observaseră că ăia mișcau, se antrenau. Observaseră grupări de forțe. Știau, dar nu s-a crezut nici-o clipă că vor dezlănțui un asemenea atac. El nu va mai continua cariera politică și se așteaptă încheierea luptelor ca să se formeze un alt guvern, într-o altă formulă pentru că, ați văzut sunt sondaje de opinie că el este respins complet în momentul ăsta de publicul din Israel, care îl consideră responsabil pentru ceea ce s-a întâmplat”, relatează Sorin Ioniță, director executiv al Expert Forum, România.

„La începutul războiului, era o situație foarte tensionată. Se credea că partenerii arabi ai Hamasului s-ar putea implica în război, la scară largă. Care este situația actuală. Ce spun partenerii lor? ”

Una e ce spun liderii și alta este ce fac liderii. Ce spun este retorica anti-israeliană evident că e război, dar și antioccidentală, anticolonalistă și că ieșim și că ne batem. Dar ce fac, este cu totul altceva. Și chiar este consens de opinie înte comentatori. Se vede că niciun stat nu este foarte vesel să se implice într-un asemenea conflict. Siria este praf. Liban abia se ține, e nuștiu de câți ani într-o criză financiară teribilă. Dar Iranul pare să fie destul de precaut. Mă rog are griji și cu Rusia, tebuie să mai trimită și acolo drone. Radicalismul e numai așa de zis la televizor, să te audă poporul, că jos colonialiștii europeni și americani care ne-au făcut și ne-au dres, dar când să intri spatele ușilor închise discuțiile au cu totul alt ton”, spune expertul.

Dar cum a influențat Războiul din Israel, războiul din Ucraina? Ce s-a schimbat pe arena internațională ?”

Nu s-a schimbat foarte mult ca atare, dar un lucru este foarte important. A apărut o nouă zonă de conflict, o nouă zonă unde trebuie să te implici diplomatic tu ca occident și atunci o grămadă de atenție și de resurse care erau investite și emoțional în Ucraina s-au deturnat către zona cealaltă, iar asta s-a întâmplat în special în Statele Unite, pentru că acolo când ai spus conflictul arabo-israelia e ca un șoc electric, e mult mai. Inevitabil pentru clasa politică și pentru tot sistemul de lobby și chiar pentru opinia publică. Și sigur că asta afectează. De asta e și Zelenski supărat, pentru că e foarte greu să mai ții etenția atât de mult asupra Ucrainei”, afirmă expertul.

Sorin Ioniță subliniază că este greu de prevăzut care va fi dinamica conflictului în continuare, dar a precizat că Israelul nu va ceda până când nu își va elibera ostaticii.

Nu vedem altceva decât obiective tactice pe care armata și le poate pune și le poate urmări și le poate îndeplini. Armata Israelului poate decide. Mai mult decât atât, ei așteaptă să li se spună: Uite, planul politic este următorul. Ajungem și în momentul acela și vom dicuta entitatea „x”, entitatea „y” ca să vină să preia administrarea zonei și atunci noi, armata, ne retragem. Sigur asta nu se poate întâmpla până nu-și eliberează ostaticii care au mai rămas. Nu prea e clar cum să elimini Hamas din mijlocul unei populații de 2 mln și ceva de civili, ajunsese să fie un fel de administrație, erau guvernul. Hamas înseamnă și administratorii civili, care ne dau nouă estimările pe cifra de victime. Nu se știe care este planul final, după ce încheiem luptele, deci noi guvernul Israelului, avem viziunea următoare. Îi batem pe ăștia și le distrugem capabilitățile militare din Gaza după aia, Fâșia va fi administrată de – puncte, puncte – nu există un răspuns la această întrebare, cui o dăm ? Tot lor? Îi aducem pe ceilalți din Cisioradania, pe Fatah ? Alte state arabe iau un fel de tutelă asupra teritoriului sau administrăm tot noi Israelul prin administrație militară, civilă, dar noi ne-am mai retras o dată din Gaza spunând că să fie primul pas spre pacificare”, spune Sorin Ioniță.

Dar care ar fi vizunea Occidentului asupra rezolvarări acestui conflict ?”

Viziunea nu există nici în Occident. Nu o văd în momentrul de față. Sunt viziuni pe termen scurt: să înceteze violențele, să nu se mai tragă. Dar un plan pe termen lung nu are nimeni și nici nu prea văd cum ar putea să aibă, altul decât a fost acum 30 de ani. Acele negocieri de la Oslo care s-a încheiat cu un acord prin care treptat, pas cu pas, urma să se construiască un stat independent, un stat palestinian, unde să aibă și ei suveranitatea lor și urma să se decidă detaliile. Acel plan a eșuat. Acum e mult mai greu, ce n-au reușit în 90 și un pic, când s-a început atunci când condițiile erau mai favorabile, acum e și mai greu. Chiar să vrea să contruiască o administrație nouă în stat. A avea niște partide credibile nu e deloc ușor. Moderații sunt corupți, iar radicalii care erau Hamas, au pornit un război criminal care a dus la distrugerea de vieți și nu sunt populari în Gaza”, menționează Sorin Ioniță, consultant al Consiliului Europei.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA