Recenta activitate seismică din mare între insulele grecești Santorini și Amorgos poate duce la trei scenarii, potrivit profesorului de dezastre naturale Costas Synolakis, citat de publicația Kathimerini. Una dintre ele prevede un cutremur puternic, transmite digi24.ro.
Potrivit profesorului, primul scenariu este că „toată această activitate seismică va înceta precum în 2011”. O activitate seismică similară a avut loc în 2011 și a durat 14 luni, finalizându-se fără probleme majore. Al doilea scenariu prevede că actuala activitate seismică va duce la un cutremur mai mare, iar cel de-al treilea este că „la un moment dat va fi o mică tulburare a vulcanului din Santorini sau cel din Kolumbo”.
„Nu ar trebui să ne temem de o erupție. Santorini a mai avut mici erupții la fiecare 50 de ani”, a spus acesta.
Întrebat de activitatea vulcanică, Synolakis a spus că „a început, foarte ușor, din vară (…). Suntem într-un moment în care încă nu știm ceea ce se va întâmpla”.
Ideea este, conform lui Synolakis, că Santorini a început să „dea alarma”, referindu-se la fenomenul din 2011 care a avut loc pe insulă, dar și la cel curent.
„Cel mai rău scenariu necesită calm. Să sperăm că se va sfârși, însă nu am terminat cu vulcanul din Santorini. Este activ și ne dă alarma, a mai fost o explozie în 1950. Așa că, proporțional, suntem în punctul în care ar trebui să există o explozie la fiecare 50 de ani”, a continuat acesta.
„Chiar dacă este cutremur sau un cutremur care generează un tsunami sau un tsunami generat de o explozie subacvatică, statul este pregătit. Dacă va fi o explozie ce generează un tsunami, în cel mai rău caz va fi ca cel din 1956, nu cred că va fi ceva mai rău de atât”, a mai spus profesorul.
Însă, referindu-se la un potențial tsunami, Synolakis a subliniat că „de ceea ce mă tem cel mai mult este că fenomenul este foarte rapid, iar cei care stau și îl privesc și fac poze, crezând că vine târziu, vor fugi rapid. Odată ajuns la mal, tsunami-ul accelerează”, a spus acesta.
Guvernul elen a declarat, joi, stare de urgenţă în Santorini din cauza seriei de seisme cu magnitudinea de până la 5,2 care zguduie insula de aproape două săptămâni, provocând plecarea în masă a locuitorilor.
Peste 6.400 de cutremure au fost înregistrate în zona maritimă dintre Santorini şi Amorgos între 26 ianuarie şi 3 februarie, dintre care circa 800 au avut o magnitudine mai mare de 2,5, potrivit Laboratorului de Seismologie al Universităţii din Atena.
Autoritățile din Republica Moldova recomandă cetățenilor moldoveni să evite deplasările neesențiale în porturile Ammoudi, Armeni, Kourfou și Fira. De asemenea, se recomandă urmărirea actualizărilor oficiale transmise de autoritățile elene pe site-ul Protecției Civile: civilprotection.gov.gr.
Pentru asistență consulară, cetățenii moldoveni pot contacta Ambasada Republicii Moldova în Grecia la numărul de telefon (+30) 210 699-03-72 sau la telefonul de urgență (+30) 698 470 2421.