sursa:infoprut.ro

Insolații, înțepături de insecte și alte urgențe. Circa 16 mii de adresări la ambulanță, înregistrate săptămâna trecută

Circa 40 de persoane au solicitat ambulanța săptămâna trecută din cauza insolațiilor. Medicii le-au acordat asistența medicală de urgență la etapa de prespital, după care 27 dintre solicitanți au fost transportați la spital. 

27 pacienți cu insolații, inclusiv 5 copii au fost transportați asistat la spital pentru continuarea tratamentului în condiții de staționar”, precizează Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească (CNAMUP).

Specialiștii aduc la cunoștință că insolația se manifestă prin amețeală, senzație de leșin, durere de cap, temperatură corporală crescută, lipsa transpirației, senzație de greață și vomă, slăbiciune și crampe musculare.
Cetățenii sunt îndemnați să evite expunerea la soare între orele 11:00 – 18:00, să poarte  pălărie de soare, haine lejere din fibre naturale, de culori deschise, să evite activitățile fizice în aer liber care necesită un consum mare de energie și să consume cel puțin 2 litri de apă pe zi.

Printre alte solicitări către specialiștii de pe ambulanță în perioada 15-21 iulie, se  numără 2.762 de urgențe cardiovasculare, dintre care 58 cu sindrom coronarian acut; urmate de 2259 neurologice, inclusiv 228 cu accidente vasculare cerebrale, 2.238 respiratorii și 1587 traumatologice.

În aceeași perioadă, echipele de asistență medicală urgentă au intervenit la 156 pacienți cu urgențe generate de agenți fizici, chimici și de mediu, dintre care la 70 cazuri – mușcături de animale/înțepături de insecte, 45 combustii și 38 insolații.
În total, pe parcursul săptămânii trecute dispeceratul comun de urgență al IMSP CNAMUP a înregistrat 15.842 solicitări.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA