5 cazuri de rujeolă au fost înregistrate în municipiul Chișinău. De asemenea, a fost raportat un caz suspect la meningită. Anunțul a fost făcut de către șeful adjunct al Direcției generale asistență medicală și socială, Vladimir Bolocan, în cadrul ședinței operative a Primăriei Chișinău din 7 iulie. Deocamdată nu au fost oferite informații despre cine sunt pacienții.
„Încă suntem într-o perioadă când se suspectează cazuri de îmbolnăviri. S-au atestat 6 cazuri suspecte de rujeolă, dintre care 5 au fost confirmate. Un caz încă urmează să fie confirmat prin analize de laborator”, a precizat Bolocan.
Totodată, Bolocan a anunțat că a fost înregistrat și un caz suspect la meningită meningococică.
„Un lucru îngrijorător este că a fost raportat și un caz suspect la meningită meningococică, Cazul este sub supraveghere pentru a lua în continuare toate măsurile necesare pentru a preveni răspândirea bolii”, a precizat eful adjunct al Direcției generale asistență medicală și socială.
Boala meningococică invazivă este o afecțiune bacteriană acută determinată de Neisseria meningitidis cunoscută și ca meningococ. Aceasta implică 13 tipuri de bacterii, totuși, doar cinci sunt responsabili pentru boală (tipurile A, B, C, Y și W135). Bacteria este transmisă de la persoană la persoană pe cale respiratorie, prin picături de salivă sau secreţii nazofaringiene. Persoanele infectate cu meningococi, indiferent de forma de manifestare clinică, sunt contagioase şi pot transmite infecția altor noi persoane din anturaj.
Boala meningococică se manifestă la nivel mondial atât sub formă endemică, dar şi epidemică.
Formele generalizate ale infecţiei meningococice se manifestă de obicei cu un debut acut brutal, cu febră la valori înalte (39-40ºC), vome repetate, cefalee pronunţată, hiperestezie cutanată, fotofobie, hiperacuzie. În formele grave apar convulsii, tulburări de conştiinţă, erupţii cutanate hemoragice iniţial pe membrele inferioare şi pe fese.