Înghețurile din această primăvară au afectat considerabil livezile din nordul țării. În lista culturilor pomicole afectate se numără piersicii, cireșii, vișinii, prunii și merii. Fermierii spun că nu știu cum vor face față acestui an dificil, mai ales că au accesat credite în anii precedenți pentru a face față altor crize.
”Problema este că în februarie s-a încălzit brusc și vegetația a început mai devreme decât în alți ani. De aceea au fost afectate de înghețuri”, a spus pentru Tvn.md, Eugeniu Șveț, agricultor.
Eugeniu Șveț din satul Sadovoe, municipiul Bălți, are 15 hectare de livadă. Aceasta a fost afectată aproape în totalitate, în urma înghețurilor din perioada 4–11 aprilie. Urmate de cele din data de 27 aprilie.
”Probabil, cu excepția, merelor și perelor, însă și ele au fost afectate din motiv că fructul este în formare și se va vedea peste 2-3 săptămâni ce a mai rămas, în urma înghețurilor. Piersicii au fost afectați în proporție de 98 de procente. Cireșii în aceeași proporție, vișina la fel este sub întrebare”, Eugeniu Șveț, agricultor.
Iar an mai dificil ca acesta, Eugeniu Șveț afirmă că nu-și amintește.
”În aceste livezi trebuie de continuat lucrul, trebuie prelucrarea contra insectelor. Adică investițiile continuă, dar venituri nu vom avea deloc. Pe lângă aceste cheltuieli mai avem și creditele contractate pentru plantarea acestor livezi”, Eugeniu Șveț, agricultor.
În raionul Râșcani, livezi întinse pe o suprafață de peste 40 de hectare au fost afectate de temperaturile scăzute din aprilie.
”Înghețurile care au avut loc în perioada de 04 – 11 aprilie, au afectat mai mult piersicul, cireșul, vișinul și puțin prunul, iar acum, zilele precedente, în data de 27, au afectate și soiurile de măr”, Virgiliu Chibzi, șef secția Agricultură și Alimentație a Consiliului raional Rîșcani.
Peste 50 de agricultori din raion au suferit prejudicii, dar numai cei cu peste 20 la sută din culturi afectate de înghețuri sunt ajutați de autorități.
”Ei solicită comisia, noi mergem în teritoriu, vedem care este situația și sunt cazuri pe care noi nu le actăm. Adică le actăm până la 20 la sută, le facem acte ca, într-adevăr ei au suferit. De-obicei ei nu beneficiază de nimic subvenții, nimic ajutoare de la stat”, Virgiliu Chibzi, șef secția Agricultură și Alimentație a Consiliului raional Rîșcani.
Anterior, președintele asociației Moldova Fruct, Vitalie Gorincioi, a afirmat că cele mai afectate au fost caisele, cireșele și prunele timpurii, cu pierderi de până la 90% din recoltă. Înghețurile au afectat și cerealele, dar cu impact mult mai redus. Fermierii au cerut ajutor autorităților. Iar ministra Agriculturii, Ludmila Catlabuga, a menționat că propunerile acestora vor fi analizate și parțial implementate.