Inflația rămâne o provocare majoră în 2025. Va crește în prima parte a anului

Inflația va înregistra o creștere în primul trimestru al anului 2025, urmând să scadă treptat până în trimestrul III al anului 2026, potrivit prognozelor economice. În primele luni ale acestui an, rata inflației va depăși pragul maxim stabilit de autorități, însă va reveni în limite normale în ultimul trimestru din 2025 și se va menține stabilă ulterior, anunță BNM.

Cea mai mare creștere a inflației este așteptată în primul trimestru al acestui an, iar cea mai mică în trimestrul III din 2026.

Expertul economic Marin Gospodarenco explică faptul că această tendință descendentă va fi susținută de reducerea prețurilor la produsele agroalimentare după sezonul de recoltare și de o posibilă stabilizare a piețelor internaționale ale materiilor prime.

„În primele luni ale anului 2025, inflația ar putea să revină pe o tendință relativ ascendentă față de anul 2024, situându-se între 6,5% și 9,5%. Pe măsură ce economia intră în a doua jumătate a anului, inflația ar putea scădea, ajungând între 3,5% și 6,5% în trimestrul al treilea.”, afirmă Marin Gospodarenco.

În ansamblu, experții estimează că inflația anuală pentru 2025 se va situa între 5% și 8%, o valoare mai mică decât în anii precedenți, dar încă departe de nivelul optim de 2% – 3%, considerat sănătos pentru economie.

„Anul 2025 va fi unul de tranziție, în care inflația rămâne o preocupare majoră, dar sunt șanse mari să intre pe o traiectorie sustenabilă spre sfârșitul anului, cu condiția ca politica monetară și fiscală să fie coerente și bine coordonate”, a subliniat Marin Gospodarenco.

Banca Națională a Moldovei precizează că inflația a fost determinată de o combinație de factori interni și externi.

Potrivit BNM, principalele cauze includ ajustarea tarifului la gazul din rețea din decembrie 2024, efectele secetei severe din vara anului precedent, precum și creșterea prețurilor internaționale la produsele alimentare și la carburanți.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA