Industria moldovenească înregistrează o creștere semnificativă a producției pentru prima dată de la începutul anului. Cea mai mare creștere au avut-o industriile extractivă și prelucrătoare. Potrivit datelor Biroului Național de Statistică (BNS), în luna mai a acestui an, comparativ cu luna mai a anului trecut, industria națională a înregistrat o creștere de peste 10%. Totuși, în primele 5 luni ale anului, comparativ cu aceeași perioadă din 2024, creșterea nu a fost la fel de semnificativă. Experții consideră că aceste cifre ar putea semnala începutul unei relansări economice.
Conform datelor Biroului Național de Statistică. În luna mai a acestui an, volumul producției industriale din Moldova a fost cu 11,7% mai mare decât în mai 2024. Cea mai accentuată creștere a fost înregistrată în industria extractivă (+4,4%) și industria prelucrătoare (+12,4%)
În primele cinci luni ale anului curent, industria moldovenească a produs cu 1,3% mai multe mărfuri decât în perioada similară din 2024. Industria extractivă continuă să înregistreze o creștere. Producția este cu 15,3% mai mare, în timp ce industria prelucrătoare a produs cu 0,3% mai puțin decât anul trecut.
Analistul economic Marin Gospodarenco consideră că această creștere a indicatorilor din industrie se datorează relansării economiei. Se întâmplă după criza energetică de la începutul anului. Potrivit lui, acest lucru va avea un impact pozitiv asupra creșterii PIB-ului. În primul trimestru a înregistrat o scădere de 1,2%.
”Creșterea producție industriale are un impact direct pozitiv asupra PIB. În special în ceea ce privește componentă – valoarea adăugată brut în industrie. O majorarea de circă 12% într-o singură lună semnalizează un impuls pentru PIB-ul trimestrial, mai ales dacă este susținută și de alte ramuri economice. Industrie este un sector cu multiplicatori mari. Asta înseamnă că o creștere aici poate stimula și alte sectoare conexe, precum transporturi, comerțul și serviciile de suport”, a declarat expertul economic, Marin Gospodarenco.
Gospodarenco avertizează totuși că nu ar trebui să fim prea optimiști și că este prematur să vorbim despre o relansare completă a economiei.
”Pe termen scurt este posibil că aceasta creșterea include factori mai mult conjucturale. Adică să fie reluate activități după perioada de stagnare, comenzi externe întârziate și compensarea unor întârzieri din lunile anterioare. De aceea este prudent să tratăm aceasta dinamica cu doza de rezervă. Dacă vorbim pe termen mediu însă există semnale, une tendințe totuși pozitive. Creșterea semnificativă industriei extractive, investiții publice în modernizarea infrastructurii industriale și energetice”, a mai spus expertul.
Potrivit datelor oficiale, în 2024, industria a fost unul dintre factorii care au influențat negativ creșterea PIB-ului.