Incidente de Paștele Blajinilor: Vizitatori beți, cerșetori și vagabonzi pe teritoriile cimitirelor din Capitală

Au venit să aducă un omagiu celor răposați, însă nu au găsit de cuviință să plece la timp. Unii vizitatori au eliberat teritoriile cimitirelor din Capitală doar după intervenția Poliției. Despre aceasta, dar și alte incidente care s-au produs de Paștele Blajinilor, a comunicat la ședința operativă a serviciilor primăriei Chișinău directoarea întreprinderii Municipale „Combinatul servicii funerare” Ludmila Boțan.

Unii au ignorat cerințele privind programul de activitate a cimitirelor, s-au reținut mult peste ora de închidere a cimitirelor, continuând pomenirea răposaților  însoțită de consumul excesiv de băuturi tari, nefiind în stare sa ajungă până la porțile cimitirului, fiind necesară intervenția forețelor de poliție. Astfel au fost compromise și măsurile de salubrizare a infrastructurii și zonelor publice ale cimitirelor și orarul personalului care este nevoit sa treaca repetat prin aceleași sectoare pentru evacuarea deșeurilor”, a spus Ludmila Boțan.

Totodată, directoarea „Combinatulului servicii funerare” a ținut să atragă atenția autorităților  asuptra fenomenelor precum precum cerșitul și vagabondajul de Paștele Blajinilor.

„Am dori să atragem atenția autorităților centrale, Poliției, asupra cerșitului și vagabondajului de sărbători, fenomen care ia amploare cu fiecare an. Mai gravă este implicarea abuzivă a copiilor minori care sunt nu doar din municipiul Chișinău, dar din toată țara și chiar de peste hotare. E vorba de copii lăsați fără supraveghere și de persoane cu diferite forme de dizabilități sau situații simulate de către unii indivizi deghizați”, a subliniat Ludmila Boțan.

Directoarea „Combinatulului servicii funerare” a obiectat și asupra vizitelor la cimitir cu animale de companie, fiind „sfidat bunul simț și stârnind indignarea socială”.

De asemenea, Ludmila Boțan a comunicat că după cele două zile în care oamenii au marcat Paștele Blajinilor, pe teritoriile cimitirelor din nou s-a acumulat un volum mare de deșeuri.

„S-a adunat un volum exagerat  de veselă de unică folosință, pungi, saci, compoziții florale artificiale care, din cauza vântului, sunt răspândite pe arii extinse, contaminând mediul înconjurător”, a precizat Ludmila Boțan.

Amintim că anterior, Agenția de Mediu a venit cu îndemnul către cetățeni să renunțe la aranjamentele funerare din materiale greu degradabile și să le înlocuiască cu flori vii.

CITEȘTE ȘI: Florile și coroanele din plastic poluează grav mediul. Ce spun specialiștii de la Agenția de Mediu

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media