15 apartamente distruse complet și zeci de familii rămase fără locuință, în urma incendiului devastator care a mistuit mansarda unui bloc din Durlești. Cei care locuiau la etajele superioare au fost nevoiți să se refugieze la rude sau în centre de cazare temporară. Și locatarii de la etajele inferioare au avut de suferit. Autoritățile intervin cu primele forme de ajutor: Ministerul Muncii oferă câte 10.000 de lei fiecărei familii afectate, iar Consiliul Local Durlești a alocat un milion de lei pentru sprijin de urgență. Între timp, oamenii încearcă să-și recupereze bunurile din ruine.
”Seara de vineri s-a transformat într-un coșmar pentru zeci de familii care locuiau într-un bloc de pe strada Tudor Vladimirescu 75. A ars mansarda, iar flăcările au mistuit totul în cale. Mai multe apartamente au avut de suferit, ele au fost inundate în urma intervenției pompierilor. Disperați, oamenii solicită ajutor de la autorități. Spun că au muncit o viață întreagă sau au intrat în datorii ca să-și procure locuințele”, Liubovi Starii, jurnalistă ONE TV.
”Totuși am sperat până ultimul moment, până ultima secundă, că vom veni și am reușit să scoatem munculița noastră strânsă de ani de zile, dormind pe perna pe căpătâiul străin și am făcut bănuți cu bănuți ca să aibă copiii și să se bucure de căsuța lor. E nefericire, dar sperăm că autoritățile de sus să audă și să vadă greutățile noastre. Sunt cu inima frântă și nu mă simt bine, stau pe pastile”.
”Aseară am intrat în apartament, apa încă pe pereți curgea, la noi în totalitate apartamentul a fost inundat. A căzut tavanul, mobila e deteriorată, a avut de suferit foarte mult camera copilului, inclusiv manualele, ce ține de hăinuțe, de tot, tot e în apă, curge de peste tot”.
”Din fericire, focul nu ne-a afectat, dar ne-a afectat apa, din ventilare a curs apa în apartament, deja bucătăria, din tehnică. Ieri au dat drumul la apă, la moment, nu-s condiții, nu este electricitate, gaz, nu e”.
În apartamente persistă încă mirosul greu de fum. Pereții sunt înnegriți, iar geamurile – sparte. Pe holuri este frig și întuneric, iar locatarii cară ce-au reușit să salveze.
”– Ajutăm
– Cu ce anume?
– În momentul de față scoatem lucrurile care au rezistat
– Mai sunt lucruri care au rezistat sau totul a fost distrus?
– Unele au rezistat, dar majoritatea nu”.
Oamenii încearcă să facă ordine, sprijiniți de voluntarii unei organizații.
”Au rămas oamenii cu copii mici. Am venit să ajutăm pentru că am văzut că la o bună parte de locatari soții sunt peste hotare, muncesc ca să achite apartamentele. Acoperiș nu este, ieri a plouat, ce a mai rămas întreg în urma ploilor să nu se afecteze și mai tare”.
Autoritățile promit sprijin financiar familiilor afectate și le asigură cazare temporară.
”Colectăm date despre familii, despre persoane, identificăm necesitățile acestora, ca ulterior să vedem cu ce putem interveni. Noi suntem alături de ei. Încercăm să identificăm de ce au nevoie în primul rând, ministerul, la fel, identifică necesități de cazare, dacă persoanele nu au unde se caza, noi încercăm să-i ajutăm și în acest sens”, Maria Șușu, consultant principal Ministerul Muncii și Protecției Sociale.
”Am decis alocarea inițială a un milion de lei, care urmează a fi repartizați și redirecționați celor care au avut de suferit în urma incendiului. Urmează să stabilim prejudiciile și costurile estimative, după care vom decide, împreună cu colegii din consiliu, care vor fi valoarea compensațiilor ulterioare”, Mihail Enachi, viceprimarul orașului Durlești.
Iar Ion Ceban, primarul municipiului Chișinău, a promis că municipalitatea va căuta soluții pentru a aloca 3 milioane de lei, pentru suburbia Durlești.
Peste 140 de pompieri și salvatori, cu 30 de autospeciale, au intervenit vineri, 16 mai, după ce mansarda unui bloc din Durlești a fost cuprinsă de flăcări. Flăcările au cuprins o suprafață de aproximativ 1500 de metri pătrați, iar intervenția a durat aproape 12 ore.