Peste 400 de persoane defavorizate pot beneficia de serviciile unei spălătorii sociale deschise în satul Zubrești cu suportul financiar al Uniunii Europene, Asociației persoanelor originare din satul Zubrești și autorităților locale. Pe lângă serviciile de spălare a hainelor, localnicii pot beneficia aici și de alte facilități.
Administratoarea spălătoriei sociale, Liuba Șincarecno, susține că toate serviciile oferite se bucură de popularitate.
”Pe zi la spălare avem 4,5, 7 maximum persoane. La socializare, depinde de activitate putem s-avem și 20, 25 de persoane. În fiecare zi este deschis localul nostru, copiii de la școală vin , de la grădinița vin, aicia avem jocuri de socializare, ei socializează între ei, facem activități diferite în preajma sărbătorilor”, Liuba Șincarecno, manager de serviciu a spălătoriei sociale.
Ea a menționat că, în cadrul spălătoriei, activează și un lucrător social care poate prelua hainele persoanelor aflate în dificultate, le duce la spălătorie și apoi le returnează acasă, oferind astfel acces la aceste servicii chiar și celor mai vulnerabili dintre săteni.
Am reușit să discutăm cu câțiva dintre vizitatorii fideli ai instituției – femei care își aduc regulat hainele la spălătorie, iar uneori vin și pentru a petrece timpul împreună și pentru a socializa.
”Venim, dacă ceva uităm ne sună fetele ăstea acasă și venim, toată vremea ne spal tot normal hainele. Iacă este baia asta. Daca cineva n-are posibilitatea acasă poate să vină aicia la baie și tot fără plată, suntem foarte mulțumiți”.
”Eu-s una singură trăiesc și mașina de spălat n-am. Am de asta Aurica, dar nu poți să speli ceva mai mare, nu pot spăla la dânsa și vin aicia. Fetele-s foarte bravo, ele vorbesc, un ceai ne propun, o cafea și dorim”.
”Aducem că n-avem automat de astaian. Și aici cu scurgere, așa, care haine mai mari, mai grosuțe, aici ne folosim de spălătoria.”.
Primarul satului Zubrești, Maria Manole, a subliniat că deschiderea spălătoriei sociale a fost un pas extrem de important pentru bunăstarea comunității, unde locuiesc mai multe persoane vulnerabile.
”În localitatea avem o bună partea de locuitori care au nevoie de acest serviciu, din considerent că sânt mai în vârstă că nu au condiții necesare acasă ca să utilizeze mașinile de spălat automat, nefiind conectați la rețeaua de apa. Că copii sunt plecați undeva în afara localității și nu-i pot atât de mult să-i vizitez în ficare zi ca să le ofere suport”, Maria Manole, primarul satului Zubrești.
Una dintre inițiatoarele proiectului este Olesea Hârti, care este și administratoarea Asociației „Zubrea”. Ea a povestit că ideea i-a venit cu mult timp în urmă, în perioada în care activa în calitate de asistent social în sat. Atunci, a și făcut o estimare aproximativă a numărului de persoane care ar avea nevoie de un astfel de serviciu.
”Cifra estimativă a potențialelor benificiari se ridică peste 400 de persoane, pentru că există 98-97 persoane în vârsta, peste 72 de ani. Persoane cu dezabilități sânt peste 200 de persoane în localitate. Familii cu mai mulți copii, sau familii cu situații de risc sânt peste 36 de familii”, Olesea Harti, coordonatoarea proiectului, administratoarea asociației băștinașilor ”Zubrea”.
Uniunea Europeană a oferit pentru realizarea proiectului 27.900 de euro. Autoritățile locale au contribuit cu peste 96.000 de lei, iar persoanele originare din Zubrești au reușit să adune încă 14.000 de lei.