În regiunea transnistreană au ajuns manuale din Rusia cu conținut controversat. Guvernul condamnă gestul

Peste 2500 de manuale editate în Federația Rusă au fost aduse în regiunea transistreană pentru a fi distribuite în școlile din stânga Nistrului, anunță pe pagina sa de Facebook, centrul „Casa Rusă” din Chișinău. Potrivit sursei citate, reprezentanța Rossotrudnicestvo în Moldova „a donat manualele pentru tinerii compatrioți din Transnistria”. În postare se mai menționează că lotul include „ghiduri metodologice pentru profesori, caiete de lucru și manuale pentru elevi.

Șeful reprezentanței Rossotrudnicestvo, Artiom Naumenkov, citat în postare, a declarat că „aceste cărți îi vor ajuta pe tineri să învețe din materiale educaționale, iar literatura metodologică le va fi de ajutor pentru profesori la pregătirea lecțiilor”.

În pozele publicate de „Casa Rusă” din Chișinău se văd manuale de istorie pentru clasa a 9. Presa scrie că acest manual prezintă evenimentele din istoria modernă a Federației Ruse, inclusiv agresiunea militară asupra Ucrainei și anexarea Crimeei, în stilul propagandei rusești. Astfel războiul declanșat de Moscova împotriva Ucrainei este prezentat drept „operațiune specială de denazificare”, iar ucrainenii sunt numiți „neonaziști”.

Donația a provocat un adevărat scandal la Chișinău. Guvernul a condamnat gestul și l-au calificat drept o sfidare.

Ministrul Educației, Dan Perciun, presupune că manualele au fost transmise prin poștă diplomatică în regiunea transnistreană și califică agest gest gest al Federației Ruse drept unul neprietenos.

„Condamnăm acest efort adițional de a promova niște narative false în Republica Molodva, contrare intereselor noastre și contrare adevărului. În condițiile actuale capacitatea ministerului de a reglementa și de ne asigura că aceleași manuale care sunt utilizate în Transnistria este minimă. Și presupun că aceste manuale au fost transmise prin poștă diplomatică”, a declarat ministrul Educației.

În context, și Nicu Popescu, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, consideră reprobabil gestul Rusiei față de Republica Moldova.

Regiunea transnistreană face parte integrantă din Republica Moldova. Activitățile Federației Ruse asupra acestei regiuni a Republicii Moldova sunt neprietenoase față de Republica Moldova. O bună parte din ele sunt ilegale, inclusiv prezența militară rusă ilegală, contrară constituției normelor de drept internațional. Vom elucida în continuare circumstanțele în care acest lucru a avut loc și vom reveni cu modalități pentru a nu permite astfel de gesturi, absolut neacceptabile nu contribuie deloc la menținerea calmului pe teritoriul întregii țării inclusiv a regiunii transnistrene Republicii Moldova”, a subliniat Popescu.

Mariana Sarî, comunicatorul de la Biroul politici de reintegrare, susține că Biroul a verificat proviniența acestui lot de cărți în urma informațiilor parvenite în adresa instituțiilor de la Chișinău.

S-a constat că lotul nu a traversat frontiera Republicii Moldova. De unde deducem că aceste cărți ar fi ajuns în regiunea transnistreană prin cargo diplomatic sau prin tipărirea acestora la o tipografie din regiune”, afirmă Mariana Sarî.

Fostul viceprim-ministru pentru Reintegrare, Alexandru Flenchea, susține că nu este pentru prima dată când manuale editate în Federația Rusă ajung în regiunea transistreană.

S-a întâmplat de multe ori cu regularitate pe parcursul anilor și a decenilor. Problema cea mai mare nu este faptul livrării manualelor din Federația Rusă în regiunea transnitreană. Problema este că statul Republica Moldova nu-și poate asigura proprii copii din stânga Nistrului cu manuale școlare în limba maternă pe cel puțin 40 la sută din populația regiunii. Acum suntem în alt context în care am putea rezolva acest conflict de reintregi țara mai repede decât să ajungem la un acord negociat cu Tiraspolul ca să primim cărți în limba română”, a spus Alexandru Flenchea.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media