În Moldova este marcată, în premieră, Ziua Antreprenorului. BNS, date statistice despre activitățile economice de top

Astăzi, în Republica Moldova, este marcată Ziua Antreprenorului. Sărbătoarea a fost instituită de Guvern și va fi marcată anual, la data de 27 iunie, începând cu acest an.

Proiectul hotărârii Guvernului cu privire la instituirea sărbătorii profesionale „Ziua Antreprenorului” a fost elaborat de către Ministerul Dezvoltării Economice și
Digitalizării (MDED) la propunerea Comisiei economie, buget și finanțe a Parlamentului.

Astăzi, cu prilejul sărbătorii, instituția a adresat un mesaj de felicitare tuturor antreprenorilor din țară, exprimându-le recunoștință și apreciind curajul și ambiția acestora de a munci cu perseverență pentru a transforma ideile în realitate.
„Sunteți motorul economiei noastre și datorită vouă, Moldova se dezvoltă și merge spre un viitor prosper, european”, menționează MDED.
Agenda Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, de reducere a birocrației aduce economii semnificative, de aproape 1 miliard de lei (0,5% din PIB) și reduce timpul pierdut de proceduri inutile, echivalent a peste 6 milioane ore-om anual.
Potrivit datelor oferite de Minister, peste 60% din serviciile publice pentru antreprenori sunt digitalizate. Astfel sunt economisiți circa un miliard de lei. Programul 373 este deja un succes, prin care au fost ajutate 357 de companii să se dezvolte, valoarea investițiilor fiind deja de 1 842 mil lei.
Totodată, MDED susține că Acordul de liber schimb cu UE, cu Regatul Unit și ratificarea Acordului de liber schimb cu țările membre EFTA deschid noi oportunități pentru oportunități.
În contextul sărbătorii, Biroul Național de Statistică a prezentat date statistice despre activitatea întreprinderilor mici și mijlocii și caracteristicile socio-demografice ale antreprenorilor din Moldova.
Potrivit statisticii, în topul celor 5 activități economice după veniturile din vânzări în anul 2022 se afla Comerțul cu ridicata și cu amănuntul, Industria preluctoare, Agricultura, silvicultura și pescuitul, Transportul și depozitarea, Construcțiile.
Potrivit caracteristicilor socio-demografice, 66 % dintre antreprenorii  din Moldova sunt bărbați, iar 34% – femei, majoritatea cu vârste cuprinse între 35 și 44 de ani. 68 % din numărul total de antreprenori înregistrați în Republica Moldova au studii superoare universitarea sau mai înalte.

 

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media