În Moldova a fost creat Institutul Național pentru Educație și Leadership. În prima etapă, Institutul va pregăti o mie de mentori și formatori dintre cei mai buni profesori din Moldova, iar aceștia vor lucra în școlile din toată țara.
”Vrem să creăm o rețea națională de mentori pe care vrem să-i vedem în fiecare școală ca un garant pentru creșterea calității predării în fiecare instituție de învățământ. Avem așteptări foarte mari. Ne dorim să avem un instrument prin care să promovăm cele mai bune practici, să avem o rețea de oameni pasionați de educație, care să-și dorească să facă o schimbare. Avem un șir de probleme pe care ne-am dori să le rezolvăm prin acest institut”, a spus ministrul Educației, Dan Perciun.
La evenimentul de lansare a participat și președintele Maia Sandu.
”Sper că Institutul va reuși să ridice calitatea predării în școlile din țara noastră, va ajuta pedagogii să adopte metode de predare noi și să se adapteze mai bine la condițiile moderne, tot mai complexe, din sălile de studii. Sper că profesorii formați cu ajutorul INEL, și sper că vor fi tot mai mulți pe an ce trece, vor căpăta prestigiul meritat și autoritatea necesară îmbunătățirii învățământului. Pe umerii dumneavoastră, ai celor prezenți în sală, ai celor cu experiență, cu entuziasm și, mai ales, cu dragoste de educație și copii și de educație, stă misiunea de a ghida toate cadrele didactice și întreaga societate în acest proces complex de transformare a educației. Calitatea în educație produce oameni de calitate. Este foarte important ca elevii să cunoască matematică, istorie, limbă română, dar în responsabilitatea noastră este să ne asigurăm că orice copil, indiferent câtă matematică știe, să aleagă să fie empatic, responsabil, să respecte drepturile celorlalți și să știe să-și apere propriile drepturi”, a spus Maia Sandu.
În cadrul instituției, vor activa 17 angajați care în anul 2024 vor forma o rețea din circa 1000 de mentori, salarizați adițional, aleși din rândul celor mai buni profesori. Mentorii vor ajuta tinerii specialiști, stagiarii, dar și colegii în dezvoltarea profesională la locul de muncă.
De asemenea, Institutul Național pentru Educație și Leadership va fi responsabil de realizarea cercetărilor în domeniul formării cadrelor didactice, de elaborarea materialelor metodologice și a ghidurilor, precum și de inițierea unor proiecte și colaborări naționale în ramura gestionată.