Republica Moldova va trece la ora oficială „de iarnă” în noaptea de sâmbătă spre duminică 26-27 octombrie.
Sistemul orei de vară şi al celei de iarnă presupune o „ajustare” cu o oră a ceasurilor în fiecare primăvară şi toamnă, pentru a beneficia de lumina naturală. La ora de vară, ceasul se dă înainte cu o oră (ora 3.00 devine ora 4.00), în timp ce la ora de iarnă ceasurile se dau înapoi cu o oră, iar ora 4.00 devine ora 3.00. Câștigăm, teoretic, o oră de somn!
Medicii susțin că schimbarea orei poate afecta copiii, persoanele în vârstă și pe cele cu boli cronice, astfel că acestea ar trebui să facă o ajustare treptată a regimului pentru a evita schimbările psihico-emoționale.
Cele mai afectate sunt persoanele cu boli cardiovasculare și cele cu diabet zaharat, care adesea pot avea dificultăți în gestionarea nivelului de zahăr din sânge atunci când ritmul lor de somn este perturbat.
Medicii neurologi le recomandă persoanelor să-și ajusteze programul de somn în timpul săptămânii, astfel încât, din luna octombrie, să se culce cu 10-15 minute mai devreme în fiecare zi.
Deși mai multe țări au renunțat la schimbarea orei, alegând să mențină aceeași oră pe tot parcursul anului, Republica Moldova nu e pregătită să ia astfel de decizie. Potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, schimbarea orei aduce mai multe beneficii.
”Ajustarea orei poate duce la economii de energie electrică fiind resursă necesitatea de iluminat artificial în orele de dimineață. Productivitatea mai mare, mai multă lumină dimineața se simt mai energigi, mai productivi în prima parte a zilei, acest lucru poate îmbunătăți eficiența la locul de muncă și activitățile zilnice. Securitatea sporită în primele ore ale zilei poate îmbunătăți siguranța rutieră și a pietonilor, reducând riscul de accidente”, Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al Guvernului.
Pentru prima dată, Republica Moldova a trecut la ora de iarnă în 1979.
O istorie a schimbării orei în lume
În lume, aproximativ o treime dintre țări schimbă ora de două ori pe an, iar cele mai multe sunt din Europa, arată o analiză Pew Research. Doar șapte țări europene nu practică schimbarea orei de două ori pe an: Armenia, Azerbaijan, Belarus, Georgia, Islanda, Rusia și Turcia. Interesant este că unele țări foarte întinse practică schimbările acestea în doar câteva zone de pe teritoriul lor (Australia, Brazilia).
Introducerea sistemului de schimbare a orei, cunoscut și sub numele de Daylight Saving Time (DST), a fost inițial o măsură de economisire a energiei. Ideea ajustării ceasurilor pentru a maximiza utilizarea luminii naturale a apărut, pentru prima dată, în timpul Primului Război Mondial, când țările europene au căutat metode eficiente de a reduce consumul de combustibil și electricitate, scrie Hotnews.
Germania a fost prima care a adoptat acest sistem în 1916, urmată de alte națiuni, inclusiv de către România.
După nemți au urmat britanicii, care au introdus ora de vară tot în 1916 (între 21 mai şi 16 octombrie). Alte ţări care au introdus ora de vara au fost: Belgia, Danemarca, Franţa, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Suedia, Turcia şi Tasmania. Pe 19 martie 1918 a fost introdusă şi în Statele Unite ale Americii, dar a fost folosită doar până în 1919.
Țările europene practică din anul 1980 acest sistem de schimbare sezonieră a orei.
Anul acesta Ucraina va trece definitiv la ora de iarnă, fără a mai schimba ora.
CITEȘTE ȘI: Moldova trece la ora de iarnă. Vezi când va fi cea mai lungă zi din an