În două zile a plouat cât pentru un an în deşertul Sahara. Imagini din satelit publicate recent de NASA arată cum lacul Iriqui, situat între Zagora și Tata, care a fost uscat timp de 50 de ani, se umple, potrivit The Guardian.
Două zile de precipitații în septembrie au depășit mediile anuale în mai multe zone care înregistrează mai puțin de 250 de milimetri anual, inclusiv Tata, una dintre zonele cele mai afectate. În Tagounite, un sat aflat la aproximativ 450 de kilometri sud de capitală, Rabat, cantitatea de precipitaţii a fost de peste 100 de milimetri într-o perioadă de 24 de ore, scrie hotnews.
„Au trecut între 30 și 50 de ani de când nu am mai avut atât de multă ploaie într-un interval de timp atât de scurt”, a declarat Houssine Youabeb, un oficial al agenției de meteorologie din Maroc.
Astfel de ploi, pe care meteorologii le numesc furtuni extratropicale, pot schimba condițiile meteorologice din regiune în lunile și anii următori. Pe măsură ce aerul reține mai multă umiditate, acesta favorizează evaporarea și provoacă mai multe furtuni, a mai spus meteorologul.
Imaginile din satelit ale NASA, preluate de The Guardian, au arătat inundațiile din zona lacului Iriqui.
Luna trecută, inundațiile din Maroc au provocat moartea a 18 persoane. Iar fenomenele extreme în cel mai mare deșert fierbinte din lume nu se vor opri, avertizeză oamenii de știință. Furtuni similare ar putea avea loc în Sahara în viitor din cauza încălzirii globale.