IGSU, detalii despre nenorocirea de la Florești. Specialiștii vin cu recomandări în utilizarea surselor de încălzit

În perioada rece a anului, oamenii sunt îndemnați să respecte cu strictețe regulile de securitate la utilizarea sobelor și altor surse de încălzit. Inspectoratul General pentru Situații de Urgență face apel către cetățeni să verifice cu atenție sobele înainte de a le folosi.

Proprietarii caselor trebuie să se asigure că canalele de ventilare sunt deschise și neobturate, în vederea evitării intoxicării cu monoxid de carbon.
De asemenea, pentru prevenirea cazurilor de intoxicație și a incendiilor în locuințe, persoanele sunt rugate să îndepărteze materialele combustibile din apropierea sobei.
„Pe timp de noapte focul trebuie să fie neapărat stins. Mai mult, este indicată folosirea doar a materialului combustibil pentru care a fost destinată soba, iar aprinderea focului prin stropirea cu benzină, petrol sau alte lichide ușor inflamabile este strict interzisă”, atenționează specialiștii IGSU.
Potrivit datelor Inspectoratului, în ultimele 24 de ore salvatorii și pompierii au intervenit în 36 situații de risc.
Din nefericire, două persoane, mama și fiul ei din satul Japca, Florești, nu au putut fi salvați. Aceștia s-au intoxicat cu monoxid de carbon în urma exploatării sobei de încălzit.
Apelul de la Serviciul 112 a fost recepționat luni, 21 octombrie, ora 09:33. Echipajul de salvatori și pompieri s-au deplasat la fața locului, însă au depistat în corpurile neînsuflețite ale victimelor.
În urma cercetărilor efectuate de specialiști, se presupune că aceștia s-ar fi intoxicat cu produsele de ardere în urma utilizării sobei de încălzit. Incendiu în locuință nu s-a produs, iar toate circumstanțele urmează a fi stabilite de organele de resort”, se arată în comunicatul emis de inspectorat.
Conform datelor statistice ale IGSU, de la începutul anului 2024 au fost înregistrate 62 cazuri de intoxicație cu monoxid de carbon, în urma cărora au decedat 7 persoane.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA