Igor Șarov: Cetățenii trebuie să-și unească forțele pentru a face față războiului informațional dezlănțuit de Rusia

Vectorul de integrare europeană nu aparține unei formațiuni politice, dar aparține tuturor cetățenilor Republicii Moldova, care trebuie să-și unească forțele pentru a face față războiului informațional dezlănțuit de Federația Rusă cu scopul de a deturna obiectivul nostru de aderare la Uniunea Europeană. Declarația aparține istoricului Igor Șarov, rector al Universității de Stat din Moldova și a fost făcută în cadrul unui interviu oferit în contextul campaniei de informare „Europa de lângă noi”, lansată de posturile ONE TV și STAR TV.

 

„Nouă ne trebuie stabilitate, o înțelegere a reformelor profunde care se produc, să găsim o cheie a unui război, a unui război al dezinformării, care este dezlănțuit de Federația Rusă în Republica Moldova.Noi trăim în momente istorice, în care nu ne dăm seama că fiecare an pentru noi este o provocare. Astăzi avem vectorul integrării europene și toate eforturile noastre trebuie să fie concentrate asupra acestui război informațional al Federației Ruse în Republica Moldova, care capătă proporții nemaipomenite. Noi nu ne dăm seama, noi vorbim doar în termeni reali, ceea ce se întâmplă în fiecare zi nu am mai avut precedente și din aceste considerente, unele din măsurile poate prea dure care sunt considerate de unii în atitudini față de cei care promovează dezinformarea, că n-ar avea nimic cu procesele democratice. Eu n-aș spune așa. Suntem într-un război și legile războiului trebuie aplicate inclusiv în acest moment”.

Rectorul Universității de Stat din Moldova susține că întreaga societate, indiferent de opțiunile politice, trebuie să lupte pentru a apăra viitorul european al Republicii Moldova.

„Noțiunea de integrare europeană nu este a unei formațiuni politice, este a noastră, a tuturor și aici formațiunile politice, dar care optează pentru cursul de integrare europeană, trebuie să dai dovadă de mai multă coeziune. Partidul de guvernământ trebuie să dea dovadă de mai multă maturitate și în această luptă, dar dacă vreți, o luptă pentru viitorul copiilor noștri, noi am fost acolo până în 1991 și putem să facem o diferență între tot ce înseamnă un regim totalitar și cu perioada care ne-o dorim nouă și pentru copiii noștri, urmând exemplul statelor europene”.

În opinia lui Igor Șarov, cetățenii moldoveni se pot convinge de beneficiile aderării la Uniunea Europeană privind transformările prin care a trecut România în ultimii 17 ani.

„Astăzi, în special după integrarea României în Uniunea Europeană, nimeni nu poate să se neglijează succesele enorme pe care le-a obținut România în toate sferele. Dezvoltarea infrastructurii, investițiile în educație, construirea unui stat de drept, investițiile în educație, pe parcursul ultimului an, spre exemplu, salariile profesorilor s-au majorat cu 40 de procente”.

Rectorul USM consideră că domeniul educației din Republica Moldova este deja integrat în sistemul educațional european, datorită parteneriatelor între universitățile moldovenești și cele din statele europene, ceea ce este benefic pentru tânăra generație.

„Oportunități se oferă enorm, inclusiv din partea structurilor europene. Proiectele Orizont Europa, intrările în consorțiu, proiectele oferite de fiecare stat în parte, proiectele oferite de Guvernul statului german, de guvernul Franței, dar de guvernele statelor europene care au ambasade în Republica Moldova. Racordarea la un sistem unic european de posibilități, unul din bursă Erasmus, numeroasă de care au parte studenții, să-ți schimbi profilul sau să continui la master un anumit domeniu să urmez mai departe doctorat o următoarea. Erasmus, ce e Erasmus? Schimbul de studenți și oportunitățile care sunt oferite astăzi sunt de neimaginat, cum pot fi oferite asemenea oportunități timp de un semestru când ai posibilitatea să mergi într-o universitate europeană și să înțelegi pentru tine viitor, să compari sistemul de educație, să te gândești la viitorul tău. Deci, noțiunea principal după mine este oportunități.”

Acest material jurnalistic este realizat în cadrul proiectului „Promovarea avantajelor aderării Moldovei la UE prin exemplul experienței României”, finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova. Conținutul acestui material jurnalistic nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA