Președintele Parlamentului, Igor Grosu, nu va fi audiat în calitate de martor în dosarul lui Ion Creangă, subalternul său suspendat din funcția de șef al Direcției juridice. Instanța a respins demersul în acest sens al avocatului fără ca să argumenteze decizia, iar procurorul Dumitru Ștefârță a refuzat să vorbească cu jurnaliștii prezenți la ședința din cadrul Judecătoriei Chișinău cu sediul în sectorul Buiucani, motivând că se grăbește la un alt proces de judecată.
În marja aceleiași ședințe de judecată, procurorul Dumitru Ștefârță a oferit detalii despre faptele de care este acuzat Ion Creangă, printre acestea se numără legătura inculpatului cu cu serviciile speciale secrete ale Rusiei, printre care GRU, adică Direcția Principală de Informații.
De asemenea, acuzarea a reamintit despre toate întrevederile lui Creangă cu asistentul atașatului militar al Ambasadei Rusiei în Republica Moldova, Dmitri Kelov.
Potrivit lui Dumitru Ștefârță, aceștia s-au întâlnit în locuri publice, seara, după programul de muncă al lui Ion Creangă, care ar fi transmis informații legate de situația politică, proiecte de lege, dar și întâlniri ale oficialilor moldoveni cu cei străini.
Inculpatul califică acuzațiile drept generale și fără detalii, susținând că acuzarea a prezentat doar documente și subiecte accesibile publicului larg, ceea ce exclude existența unei infracțiuni.
,,Și domnul Creangă s-a expus și poziția noastră este ca în învinuire sunt indicate comunicări publice și informații de ordin general accesibile tuturor persoanelor. Prin urmare, considerăm că la caz nu este prezentă careva informație de stat sau din categoria altor informații”, spune avocatul Gheorghe Ionaș, avocat.
La începutul acestei luni, șeful suspendat al Direcției generale juridice a Parlamentului, Ion Creangă, împreună cu un polițist de frontieră și soția ultimului au fost trimiși în instanță, fiind acuzați de trădare de patrie și complot contra Republicii Moldova după ce ar fi oferit Federației Ruse informații privind securitatea națională, politica externă și legislația. Cazul a ieșit la iveală la sfârșitul lunii iulie după ce ofițerii Serviciului de Informații și Securitate și procurorii Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale au descins, inclusiv în sediul Parlamentului.