foto: parlament.md

Igor Grosu exclude un eventual răspuns negativ din partea Consiliului European: „Calea Moldovei e integrarea europeană”

Calea pe care merge Republica Moldova este una europeană, iar autoritățile de la Chișinău întreprind toate măsurile pentru a exclude orice obstacole în acest sens.

Declarația aparține lui Igor Grosu, președintele Parlamentului, care, în cadrul unei emisiuni TV, a vorbit despre șansele pe care le are Moldova de a primi undă verde pentru începerea negocierilor de aderare la UE, având în vedere că în perioada 14-15 decembrie, la Bruxelles se va decide acest lucu.

Toate acțiunile pe care le întreprindem noi sunt ireversibile. Asta e calea – integrarea europeană. Acum urmează această decizie politică, deloc simplă, pentru că există principiul unanimintății în cadrul uniunii Europene. Toate 27 de state  trebuie să spună „da”. Noi am îndeplinit 94% din măsurile prevăzute în cele 9 recomandări ale Comisiei Europene. Asta înseamnă că 94 % din toate acțiunile care au fost discutate și convenite, noi le-am îndeplinit. Indiferent că va fi pe 15, că va fi în ianuarie sau martie, noi trebuie să contiuăm să ne facem temele pentru acasă”, a spus Igor Grosu.

Șeful Legislativului a subliniat că, deși Moldova urmează să îndeplinească un procent nesemnificativ din măsurile recomandate, acele 6% au o consistență foarte mare ca conținut politic, fiind cele mai importante, întrucât includ reforma justiției și combaterea corupției. În acest context, Igor Grosu a menționat că într-o perspectivă foarte apropiată, CSP ar trebui să convoace adunarea generală a procurorilor, fiindcă și  acesta este unul dintre angajamentele autorităților în vederea îndeplinirii celor 9 recomandări. Totodată, președintele Parlamentului a confirmat că Moldova are restanțe vizibile la marile dosare de corupție.

Pe de altă parte, există poziția Ungariei. Anterior președintele țării, Viktor Orban, a avertizat că liderii UE ar putea eşua în obţinerea consensului pentru începerea negocierilor de aderare cu Ucraina şi a cerut ca această problemă să nu fie pusă pe agenda summitului. Aderarea Ucrainei la UE nu coincide cu interesele Ungariei, a spus Orban, adăugând că „nu există nicio decizie fără noi, noi suntem Uniunea”.

În context, Igor Grosu a declarat că autoritățile de la Chișinău întreprind măsuri de pentru a convinge Ungaria să ofere un vot pozitiv.

Suntem în contact permanent cu autoritățile ungare. Președintele Maia Sandu, șeful MAEIE, Nicu Popescu, mențin legătura, întreprind deplasări. Oficialii de la Chișinău oferă răspunsuri la toate întrebările care mai persistă. Au loc discuții între cancelari, inclusiv cu comunicare între Volodimir Zelenski și cu Victor Orban”, a spus Grosu.

Menționăm că la summitul din 14-15 decembrie, Consiliul European va recomanda deschiderea negocierilor cu Kievul și Chișinăul pentru aderarea la UE. Singura poziție necunoscută este cea a Ungariei.

CITEȘTE ȘI:  Nicu Popescu: Moldova a îndeplinit 94 la sută din măsurile prevăzute în cele 9 recomandări ale Comisiei Europene

CITEȘTE ȘI: Consiliul European va recomanda deschiderea negocierilor cu Kievul și Chișinăul pentru aderarea la UE

CITEȘTE ȘI: Kievul vrea discuții cu Budapesta, după ce Orban a spus că se opune începerii negocierilor de aderare a Ucrainei la UE

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media