Cele 19 autospeciale moderne donate de Guvernul Japoniei, deja testate în intervenții reale, au fost prezentate oficial marți, în cadrul unui exercițiu demonstrativ. Echipamentele au fost puse în acțiune în zeci de misiuni, inclusiv în incendiul devastator care a cuprins mansarda unui bloc de locuit din orașul Durlești, unde intervenția rapidă și eficientă a pompierilor a fost posibilă datorită noii tehnici de intervenție.
Autospecialele au fost distribuite la începutul lunii aprilie în capitală și în mai multe raioane ale țării. Sunt dotate cu echipamente moderne pentru diferite intervenții.
”Aceste autospeciale sunt destinate atât pentru stingere cu apă și spumă a incendiilor, executarea lucrărilor de descarcerare în urma accidentelor rutiere, cât și stingere de la înălțime și salvare a persoanelor cu ajutorul autoscărilor”, Dan Grițco, șeful direcției intervenție IGSU.
Potrivit salvatorilor, echipamentele noi au avut un impact real în teren. În cazul incendiului din Durlești, autospecialele cu autoscări moderne au permis o intervenție mult mai rapidă față de dotările anterioare.
”Intervenția fără ele ar fi fost posibilă, însă putea fi mai dificilă. Pentru că autoscările care au fost anterior în servantul de intervenție a subdiviziunilor de salvatori și pompieri erau fabricate în anii 70-80. Aceste autoscări care sunt au adus un plus valoare acestei intervenții. Am fost mai rapizi și mai eficienți”, Dan Grițco, șeful direcției intervenție IGSU.
Înainte de a fi puse în exploatare, salvatorii și pompierii au fost instruiți timp de mai bine de o lună, atât teoretic, cât și practic, de specialiști japonezi.
”Calitatea echipării în primul rând. În al doilea, timpul de recepționare a apelurilor. Siguranța pompierilor și salvatorilor în cadrul misiunilor. Cele vechi sunt problematice uneori. Astea noi lucrează perfect”, Adrian Caraculac, pompieri.
”Ele sunt foarte bune autospeciale. În privința la securitate și urgență. Orice intervenție se face mai rapid”, Rufat Sitmatov, pompier.
Dotarea IGSU cu autospeciale noi de intervenție a fost posibilă grație sprijinului Guvernului Japoniee. Care a oferit Republicii Moldova un grant în valoare de aproximativ 14 milioane de dolari, prin intermediul Agenției Japoneze de Cooperare Internațională. Autospecialele vor deservi peste 1,3 milioane de cetățeni din întreaga țară. Potrivit IGSU, în prezent, în parcul de autospeciale a salvatorilor, 30 la sută din tehnică este fabricată încă în perioada sovietică.