compensații facturi

Guvernul îmbunătățește mecanismul de acordare a compensațiilor în sezonul rece

Mecanismul de acordare a compensațiilor a fost îmbunătățit. Suportul statului va fi direcționat către consumatorii afectați de creșterea prețurilor.

Este rezultatul măsurilor întreprinse de Guvern, care, pentru a spori protecția grupurilor social-vulnerabile, securitatea și eficiența energetică a țării, a operat modificări la Planul național de acțiuni pentru atenuarea crizei energetice.

Prin completările efectuate, este asigurată continuitatea și operaționalitatea Fondului pentru Reducerea Vulnerabilității Energetice, fiind îmbunătățit mecanismul de acordare a compensațiilor, astfel ca suportul statului să fie direcționat către consumatorii cei mai afectați de creșterea prețurilor”, se precizează într-un comunicat emis de Guvern.

În plan au fost introduse Programele EcoVoucher și Casa verde, finanțate în anul 2023 de Uniunea Europeană și pilotate de PNUD Moldova.

Potrivit reprezentanților Guvernului, programele menționate prevăd înlocuirea echipamentelor electrocasnice cu altele, eficiente energetic, și instalarea sistemelor fotovoltaice în gospodăriile casnice.

O altă componentă inclusă în plan prevede obligarea companiilor din domeniul gazelor naturale de a asigura stocurile de gaze pentru sezonul de încălzire 2023-2024.

Stocurile de gaze naturale la data de 1 noiembrie 2023 vor trebui să corespundă unui volum de 15% din consumul anual de gaze”, se mai arată în comunicat.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media