Guvernul a aprobat astăzi proiectul bugetului de stat pentru anul 2025. Documentul prevede venituri de 71,55 miliarde de lei, cheltuieli de 85,45 miliarde de lei, cu un deficit bugetar estimat la 13,89 miliarde de lei.
Fondul de reducere a vulnerabilității energetice va beneficia de o finanțare de 1,52 miliarde de lei, bani destinați susținerii consumatorilor afectați de creșterea prețurilor la energie. În același timp, fondurile de rezervă și intervenție ale Guvernului vor dispune de 150 milioane de lei, respectiv 250 milioane de lei, pentru gestionarea situațiilor neprevăzute.
Dezvoltarea agriculturii și mediului rural primește un buget de 1,7 miliarde de lei. Din această sumă, 50 milioane de lei sunt alocate pentru restructurarea sectorului agricol. Fondul rutier va beneficia de 1,69 miliarde de lei, finanțare provenită din accizele la produsele petroliere, exceptând gazul lichefiat, cu un plafon de 53,95% din totalul acestora.
Bugetul asigurărilor sociale de stat alocă 17,95 miliarde de lei pentru securitatea socială, dintre care 4,19 miliarde de lei sunt destinate acoperirii deficitului, iar 1,44 miliarde de lei pentru compensarea costurilor la energie.
Documentul prevede creșteri salariale de 15% pentru personalul medical și de circa 9% pentru pedagogi, pentru unii angajați din organele de forță și alte categorii de angajați bugetari.
Valoarea de referință de bază pentru calcularea salariilor în sectorul bugetar va fi majorată cu circa 5% comparativ cu anul 2024 – de la 2100 de lei la 2200 de lei. Salariul minim în sectorul bugetar va spori de la 5000 de lei la 5500 de lei.
De asemenea, de la 1 mai 2025, va spori cuantumul pensiei minime pentru limita de vârstă. Acesta va fi de 3300 de lei pentru persoanele care au realizat un stagiu complet de cotizare de 40 de ani, la momentul stabilirii pensiei. Este prevăzută și majorarea unor prestații sociale, inclusiv pentru victimele reabilitate ale represiunilor politice și veteranii de război.
Documentul include și resurse pentru asigurarea alimentării elevilor din clasele V-IX din instituțiile de învățământ secundar, începând cu 1 septembrie 2025.
Programul „Prima Casă” va primi 170 milioane de lei, inclusiv 10 milioane de lei pentru onorarea garanțiilor de stat.
Pentru modernizarea infrastructurii feroviare, capitalul social al întreprinderii de stat „Calea Ferată din Moldova” va fi majorat cu până la 494,65 milioane de lei.
Totodată, la sfârșitul anului 2025, datoria de stat internă este estimată la 53,12 miliarde de lei, iar cea externă la 83,32 miliarde de lei (echivalentul a 4,53 miliarde de dolari). Garanțiile de stat externe vor fi reduse la zero, iar cele interne nu vor depăși 3 miliarde de lei.
Proiectul de buget pentru 2025 își propune să sprijine dezvoltarea economică, să răspundă nevoilor cetățenilor și să continue investițiile în infrastructură, energie și locuințe, reflectând prioritățile autorităților în consolidarea economiei naționale.