Guvernul a aprobat împrumutul pentru construcția liniei electrice Bălți-Suceava. Proiectul valorează 77 mln euro

Guvernul de la Chișinău a făcut încă un pas important spre interconectarea rețelelor electrice din țara noastră și România. Cabinetul de miniștri a aprobat în ședința de miercuri, 17 aprilie, un împrumut de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, în valoare de peste 30 de milioane de euro pentru construcția liniei electrice aeriene Bălți-Suceava.

Proiectul valorează 77 de milioane de euro.

Acordul are drept scop contractarea unui împrumut în valoare de 30,8 milioane de euro, ceea ce reprezintă o cofinanțare în cuantum de 40% a proiectului. Cealaltă parte a sumei în valoare de 30,8 mln euro urmează să fie finanțată prin intermediul Băncii Europene de Investiții, în baza unei decizii de relocare de fonduri de împrumut și o componentă de grad 15,4 milioane de euro, ceea ce reprezintă 20% din valoarea proiectului, oferit de Uniunea Europeană în cadrul platformei de investiții de vecinătate”, a spus Constantin Borosan, secretar general al MIDR.

Oficialul s-a mai referit și la beneficiile pe care le va aduce o nouă linie de interconexiune energetică.

„ Beneficiile pe care le va aduce o nouă linie de interconexiune cu Romania va duce la creșterea nivelului de securitatea energetică, aprovizionarea consumatorilor din R.Moldova, sporirea capacității comerciale de transport, creșterea gradului de flexibilitate a sistemului energetic, precum și o capacitate de absorbție mai mare a resurselor regenerabile de energie”, a spus Constantin Borosan.

Acordul de împrumut cu BERD, ce urmează să fie ratificat de Parlament, prevede cofinanțarea construcției unei linii electrice aeriene cu tensiunea de 400 kilovolți, care va interconecta orașele Bălți și Suceava, extinderea stației electrice Bălți, precum și reabilitarea rețelelor de transport a energiei electrice de pe teritoriul Republicii Moldova.

Premierul Recean a remarcat ulterior că interconexiunile energetice cu România i-ar permite țării noastre să obțină nu doar siguranță energetică, dar și unele beneficii.

Moldova trece de la problema de securitate energetică la economia energeticii, iar acest proiect va crea permisele ca R.Moldova să devina exportator de energie regenerabilă”, a menționat Recean.

Construcția liniei electrice aeriene de interconexiune de 400 kilovolți Bălți-Suceava face parte din Planul național de dezvoltare a Republicii Moldova pentru anii 2024-2026.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media