Chișinăul a îmbrăcat straie de sărbătoare. În scuarul Catedralei Mitropolitane „Nașterea Domnului” au fost instalate figurine în formă de ouă de Paște, îngeri, iepurași, lumânări și flori.
Oamenii se opresc pentru a le admira sau pentru a face fotografii, iar cei mai atrași de decorațiuni sunt copiii care zăbovesc lăngă fiecare ornament.
„Decorațiunile întotdeauna fac atmosferă. Vezi culori, vezi tot felul de figuri, e drăguț”.
„Ar fi de dorit în culoare roșu, ouăle să se vopsească cu roșu, dar și așa e frumos, bravo”.
„Foarte bine gândit, aranjat, chiar mulțumim”.
„Ingenioase, interesante. Sunt jucării, atracții pentru copii, un pian”.
În timp ce trecătorii sunt entuziasmați de ornamente, designerul Evelina Grușco spune că a avut așteptări mai mari, iar figurinele instalate în centrul orașului nu corespund tendințelor.
Specialista vine și cu câteva sugestii.
„Ouăle ar fi mai bine să fie decorate cu flori naturale. Ar fi mult mai colorat, mai creativ. Când te apropii și te uiți mai atent se vede că totul este artificial. Sunt mai multe goluri. Dacă le vor completa cu câteva culori și compoziții, cred că va fi mult mai interesant decât ceea ce avem acum. Chiar și în acest caz, dacă am avea ornamente mai mari, am putea realiza ceva din flori, fie într-un aranjament pe nivele, fie fragmentat. Evident că este mai complicat să faci asta cu flori naturale, însă este realizabil”, a sugerat Evelina Grușco, designer .
Designerul a analizat și culorile alese pentru decorarea scuarului.
„Probabil ar fi mai potrivit dacă se foloseau culori mai deschise, mai subtile. Culorile prea vii și stridente nu sunt potrivite. Aici s-a pus probabil mai mult accent pe faptul că decorațiunile vor fi iluminate seara și nu vor fi vizibile, însă și ziua, atunci când oamenii trec pe lângă ele, tot vrei să vezi ceva frumos”, a spus Evelina Grușco.
Totodată, designerul susține că figurinele instalate ar trebui să corespundă tradiției creștine.
„Iepurașii și ouăle sunt mai mult pentru copii, însă ar fi bine să punem niște instalații cu caracter biblic, astfel încât oamenii să înțeleagă că Paștele nu are legătură cu iepurașii și că are un sens mai profund. Iepurașii reprezintă, la urma urmei, o veche tradiție germană care își are rădăcinile în păgânism. Îmi place mult mai mult cum a fost decorat orașul de Revelion decât ceea ce avem acum. Atunci, bineînțeles, există o varietate de tematici. Poate atunci au fost implicate mai multe echipe de creație”, e de părere designerul.
ONE TV a încercat să obțină mai multe detalii de la Primăria municipiului Chișinău privind costul decorațiunilor de Paști și principiile estetice care au stat la baza alegerii figurinelor și a altor decorațiuni, însă niciun responsabil nu a vrut să discute cu noi.