Greva avocaților a dus la amânarea mai multor ședințe de judecată. Apărătorii susțin că, în prezent, singura soluție este ca șefa statului, Maia Sandu, să nu promulge Legea cu privire la avocatură până la constituirea unui nou Parlament. Modificările aduse documentului au fost criticate de mai mulți experți în justiție, precum și de unii membri ai Consiliului Superior al Magistraturii.
La judecătoria Chișinău cu sediul Ciocana, una dintre cele mai aglomerate instanțe de judecată, astăzi este liniște. Mai mulți avocați au transmis cereri de amânare a ședințelor de judecată pe motiv că se află în grevă până pe 25 iulie. De dimineață, aici au fost examinate doar cauzele privind măsurile preventive.
Unul dintre avocații aflați în grevă este și Angela Popil. Aceasta a solicitat amânarea cauzelor civile pentru zilele următoare.
”Eu personal ca și avocat am expediat atât pentru ziua de astăzi, cât și pentru ziua de mâine cereri de amânare a termenilor de judecarea cauzelor civile, eu nu particip pe dosare penale, dar am informat instanța despre motivele justificate care au dus la absența mea în fața judecătorului la judecarea cauzei”, a declarat avocata Angela Popil.
Apărătorii spun că vor acorda asistență juridică doar în cazuri de urgență.
”Aceste urgențe maxime se referă la dosarele privind violența în familie sau dosarele cu participarea minorilor, inclusiv dosarele care vizează drepturile cetățenilor străini și apatrizilor. În aceste categorii de dosare avocații vor serviciile de asistență juridică”, a mai spus ea.
Reprezentanții Judecătoriei Chișinău au confirmat pentru ONE TV că instanțele au primit mai multe cereri de reprogramare. Judecătorii examinează aceste cereri individual, cu respectarea dispozițiilor procedurale și ținând cont de drepturile tuturor participanților la proces. Hotărârile privind amânarea ședințelor vor fi adoptate în funcție de circumstanțele fiecărei cauze.