VIDEO Greșeala mică răstoarnă concursul mare. De ce a fost anulat concursul pentru șefia Procuraturii Generale

Procurorul general interimar Ion Munteanu ar fi fost depunctat din greșeală în cadrul concursului pentru funcția de procuror general de către membrul procuror al Consiliului Superior al Procurorilor Olesea Vîrlan, care ar fi intenționat să-i ofere 8,5 puncte și nu 3,5.

Ea a invocat comiterea unor greșeli în evaluarea candidaților și a explicat că anularea concursului de către CSP este o soluție juridică pentru a păstra loialitatea constituțională în activitatea instituției. Calculele arată că dacă pretinsele greșeli nu ar fi fost admise, Munteanu l-ar fi devansat pe Octavian Iachimovschi, care a fost declarat câștigător al competiției.

Nu mă simt bucuroasă că s-au strecurat anumite greșeli în evaluarea efectuată de către mine. De data aceasta itemii evaluării au arătat un conținut confuz. Referitor la candidatura dlui Ion Munteanu, nu am nici o obiecție personală, precum nu am obiecții persoanele nici la celelalte candidaturi. Dacă n-ar fi fost aceste erori, evaluarea d-lui Ion Munteanu se rezuma la 8,5. Asta-i ce vă pot comunica. De aceea și am votat pentru revocarea deciziei și încetarea concursului„, a precizat membrul procuror al CSP Olesea Vîrlan într-un comunicat publicat pe site-ul instituției.

De notat că CSP a publicat rezultatele evaluării efectuate de către fiecare membru CSP pentru fiecare candidat la șefia Procuraturii Generale abia după ce trei dintre cei patru concurenți, Ion Munteanu, Igor Demciucin și Octavian Iachimovschi, au depus demersuri în acest sens. Tabelul publicat de CSP arată o discrepanță mare la punctajul oferit lui Munteanu de că membrul procuror al CSP Olesea Vîrlan, comparativ cu notele oferite de către alți membri CSP.

După ce Consiliul Superior al Procurorilor a decis să anuleze concursul câștigat de șeful-adjunct al procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi, Procuratura Anticorupție și-a exprimat îngrijorarea față de modalitatea desfășurării concursului, inclusiv conduita unui membru al Consiliului Superior al Procurorilor, cât și a unui candidat în timpul audierilor publice. În cadrul reuniunii online a Adunării Generale a Procurorilor, șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a cerut ca acest subiect să fie dezbătut în rândul procurorilor.

Procuratura anticorupție va solicita convocarea adunării generale a procurorilor cu prezența fizică în cel mai scurt timp după publicarea hotărârii motivate a CSP fața de modolitatea desfășurării concursului pentru funcția de procuror general și rezultatele pe care le-ați menționat. Deci în opinia Procuratura Anticorupție adunarea generală cu prezența fizică este necesară pentru a expune opiniile individuale și instituționale precum și punerea la vot anumitor chestiuni oferind consecințiilor ce pot urma rezultatul concursului”, a spus Veronica Dragalin, procuror -șef al Procuraturii Anticorupție.

„Ceea ce a menționat Doamna Dragalin, mi-aduc aminte de o frază că istoria învață doar una, că una nu învață pe nimeni nimic. Și am un deja vu cu o situație din 2023 referitor la concursul de la PCCOCS. Aceeași situație a fost și am o impresie că s-a produs chiar o recidivă în periclitarea unor concursuri foarte importante pentru sitemul procuraturii”, a menționat  procurorul Sergiu Rusu.

Doctorul habilitat în Drept Constituțional Alexandru Arseni consideră că modul în care a fost organizat și a fost anulat concursul pentru funcția de procuror general a discreditat reforma jurstiției. Chiar dacă a fost recunoscută greșeala, rămân dubii în privința capacității actualei componențe a CSP de a efectua o evaluare corectă.

Eu pun întrebarea, dacă acest organ CSP el e compentent în așa fel de acțiune mai ales de a selecta și a evalua un candidat la funcția de procuror, sau nu-i competent? După ce am văzut eu ieri, nu-i competent. În acest caz de unde am nadejde că următoarea evaluarea va fi mai competentă decât aceasta, eu ca cetățean pun întrebarea și faptul că a fost anulată o apreciem din punct de vedere al seriozității, că au înțeles că o greșit”, explică Alexandru Arseni, doctor habilitat în drept constituțional.

Experții de la Centrul de Resurse Juridice din Moldova consideră că anularea concursului pentru selectarea procurorului general reprezintă un regres în procesul de integrare europeană a Republicii Moldova, iar decizia CSP este una pripită, în contextul în care puteau fi identificate alte soluții pentru corectarea greșelilor invocate.

Pentru lansarea unui nou concurs și evaluarea candidatului sau candidaților selectați ar fi nevoie de alte câteva luni, termen care va duce la încălcarea angajamentelor asumate de Republica Moldova, pentru că numirea unui nou procuror general ar fi trebuit să aibă loc până în luna martie pentru a putea da start negocierilor de aderare, se precizează într-un comunicat al CRJM.

Organizația recomandă modificarea procedurilor de evaluare a candidaților la funcția de procuror general. Membrul Consiliului Superior al Magistraturii Ion Guzun consideră că trebuie să fie adoptate în lectură finală modoficările legislative privind alegererea procurorului general prin votul direct al membrilor CSP. Guzun a mai spus că dacă un membru al CSM ar fi admis greșeli similare ca cele comise de Olesea Vîrlan, atunci el i-ar fi solicitat demisia.

Eu cred că asta trebuie să fie atunci când există un concurs, membrii CSM, cel puțin la noi, chiar dacă ar vota cu un punctaj mai mic cu un candidat, trebuie să-și asume la moment dat prin vot pe cineva, într-adevăr poate este mai bun. Dar hotărârea acesta să fie motivată, fiindcă punctajul se acordă nu tot timpul discreție obiectivă sau ghidaje, asta este reflecția ta individuală”, a menționat Ion Guzun, membru al Consiliului Superior al Magistraturii.

Iar expertul Watchdog în domeniul justuției și drept Alexandru Bot susține că de la bun început a fost clar că acest concurs pentru selectarea procurorului general nu va avea o finalitate pozitivă și nu se dorește desfășurarea adecvată a acestui concurs. Și Alexandru Bot consideră că evaluarea subiectivă și nejustificată a candidaților trebuie să fie înlocuită cu votul direct și asumat al membrilor CSP.

Și chiar dacă să uităm la notele care au fost publicate, se vede clar că un anumit candidat a fost anume tratat în mod depunctat de câtre un membru CSP, ceea ce desigur că ridică foarte multe întrebări nu numai despre cum au fost evaluat candidatul dar și modalitatea în care în general ei sânt evaluați. Până într-un final o notă de 8, 5 sau 3, sau chiar 10 nu are nici odată o explicație logică. Nu suntem la examin de Bacalaureat unde s-apreciem obiectiv o notă cu care este punctat un anumit candidat”, afirmă Alexandru Bot, avocat, expert în domeniul Justiție și Drept.

Modificările legislative la care se referă experții au fost inițiate de deputați PAS și au fost adoptate în prima lectură. Desfășurarea unui concurs transparent pentru alegerea procurorului general se numără printre recomandările Comisiei Europene incluse în raportul privind inițierea negocierilor de aderare a Moldovei la Uniunea Europeană.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA