Cetățenii care vor să investească în energia regenerabilă pentru locuințele lor vor beneficia de granturi de până la 10 mii de euro. Proiectul „Casa Verde – Soluția ta pentru consum eficient și economii în casă” a fost lansat joi la Chișinău. Ministerul Energiei își propune astfel să sprijine gospodăriile în adoptarea soluțiilor de energie durabilă, reducând emisiile și încurajând astfel adoptarea tehnologiilor decarbonizate în sectorul rezidențial moldovenesc. Proiectul vizează atât clădirile noi, cât și cele existente, și pune bazele unei infrastructuri energetice durabile și prietenoase cu mediul.
”Pentru prima dată, oferim granturi de aproximativ 10 mii de euro sau echivalentul a 200 de mii de lei pentru familie care vor să investească în locuințe eficiente energetic. Fie că vor să investească în pereți, izolarea acoperișului, schimbarea geamurilor, montarea unor sisteme de încălzire, panouri solare, baterii de stocare sau stații de stocare a mașinilor electrice”, a declarat ministrul Energiei, Dorin Junghietu.
Programul va include finanțări pentru pompe de căldură, panouri fotovoltaice și baterii de stocare, marcând un pas important în tranziția energetică a Republicii Moldova și urmărește reducerea vulnerabilității energetice. Finanțarea în valoare de 2,4 milioane de euro este asigurată de Germania, Danemarca și Uniunea Europeană.
”Susținerea tranziției verzi este o prioritate pentru Germania. Fie că e vorba despre compensanții sociale pentru suplimentarea fondului de reducere a vulnerabilității publicului, dar și a clădirilor publice. Noi vom continua să oferim suport”, a precizat Verena Zell, șefa Departamentului Cooperare și Dezvoltare din cadrul Ambasadei Germaniei la Chișinău.
Pentru a fi eligibili în cadrul proiectului cetățenii trebuie să corespundă unor criterii.
”Cei eligibili trebuie să fie cetățeni ai Republicii Moldova, să dețină dreptul de proprietate asupra casei, să aibă în componența familiei cel puțin un copil minor, nu are restanțe fașă e bugetul public. Starea tehnică a casei trebuie să fie bună, nu au proceduri judecire care ar periclita derularea proiectului”, a declarat Ion Muntean, directorul Centrului Național pentru Energie Durabilă.
Autoritățile spun că inițiativa este parte a unui efort amplu de eficientizare energetică în sectorul rezidențial moldovenesc, vizând atât clădirile noi, cât și cele existente, și pune bazele unei infrastructuri energetice durabile și prietenoase cu mediul.