Grădinițele care activează pe timp de vară își ajustează programul în zilele caniculare, în favoarea confortului celor mici. Jocul în aer liber, care este activitatea preferată a acestora, este limitat din cauza riscurilor asociate expunerii la soare. Prin urmare, educatorii desfășoară activități interactive, care nu suprasolicită fizic copiii, precum: lecții de muzică, desen, pictură și lectură. Între timp, meteorologii anunță că temperaturile mai coboară, dar sudul țării rămâne sub Cod Galben de Caniculă.
Pe copiiI care frecventează Grădinița Nr.81 din sectorul Rîșcani al Capitalei i-am suprins, dimineața, jucându-se în curte. Cum se încălzește afară, cei mici au automat un alt program.
”În zilele cu temperaturi normale pentru această perioadă, copiii obișnuiau să iasă la joacă în aer liber între orele 9 și 11, și după-amiaza, de la 16 la 18. Însă, din cauza caniculei, programul a fost modificat. Jocurile în aer liber au fost înlocuite cu activități în interior”, Emilia Mocanu, jurnalist ONE TV.
În săli cei mici desenează, învață poezii sau cântece.
”Când se ridică temperatura copii își aleg jocuri care mai mult stau pe scăunele, fie că pictează, colorează, desenează. Ceea ce ține de activitățile sportive, noi ne străduim să le facem dimineață, când temperaturile nu sunt atât de ridicate”, Mișcoi Diana, directoarea Grădiniței NR.81 din Chișinău.
Marina Bodiu este directoarea unei grădinițe private din Chișinău. Managerul spune că modifică programul copiilor în funcție de temperaturi.
”Diminețile încep devreme, cu un program distractiv și mult timp în aer liber. De la ora 10:30 activitățile se desfășoară exclusiv în interior, într-un mediu relaxat. În care copilașii au activități de creație, jocuri de rol, literatura pentru copii”, Marina Bodiu, directoarea unei grădinițe private.
Hidratarea este esențială pentru copii, spun specialiștii.
”Fiecare copil își are sticluța sa semnată. Se ia o boxă afară, se pun toate sticluțele și fiecare copil își cunoaște sticluța și bea apă din sticluța. În cazul în care la necesitate, se finalizează apa, noi umplem sticluțele cu apă”, Mișcoi Diana, directoarea Grădiniței NR.81 din Chișinău.
Alimentația joacă un rol esențial în zilele caniculare, iar meniurile sunt adaptate sezonului, fiind mai ușoare și mai hidratante decât cele consumate în perioada rece, spun reprezentanții grădinițelor.
”Acesta este un meniu model special pentru perioada de vară, un meniu în care sunt introduse fructele de sezon- cireșe, vișine, caise, este plin de vitamine și anume acest aspect favorizează și starea asta de bine, energia la copii. Evident, avem și salate, legume proaspete, care sunt de sezon”, Mișcoi Diana, directoarea Grădiniței NR.81 din Chișinău.
”Supele sunt mai reci. Folosim alimente mai ușoare pentru digestie”, Marina Bodiu, directoarea unei grădinițe private.
Totuși, spre deosebire de grădinițele private, cele de stat nu dispun de aparate de aer condiționat și folosesc metode mai tradiționale pentru răcirea încăperilor.
”Avem aparate de aer condiționat în săli, dar nu le folosim atunci când copii se află în ele. Se aerisește bine, se folosesc până la sosirea copiilor”, Marina Bodiu, directoarea unei grădinițe private.
” Sălile de grupă sunt aerisite în mod obișnuit, se deschid geamurile, copii când pleacă afară se face umezirea podelei”, Mișcoi Diana, directoarea Grădiniței NR.81 din Chișinău.
Codul Portocaliu de caniculă a expirat. Oricum, pentru miercuri, meteorologii au emis cod galben de temperaturi ridicate în centrul și sudul țării. Maximele vor urca până la 35 de grade Celsius.