Gimnaziul din satul Plopi, raionul Cantemir, ar putea fi reorganizat sau chiar închis – o posibilitate care a provocat reacții în lanț în spațiul public. Primarul Chișinăului, Ion Ceban, a acuzat guvernarea că închide școlile din sate, iar măsura va lăsa fără loc de muncă peste 20 de cadre didactice. În replică, ministrul Educației l-a îndemnat pe edil să nu opereze cu minciuni. Potrivit lui, decizia nu aparține autorităților centrale.
Ion Ceban a scris pe o rețea de socializare că, în loc să fie modernizată, clădirea riscă să ajungă în paragină, iar elevii vor fi nevoiți să parcurgă distanțe mari pentru a ajunge la școală.
„Decizia nedreaptă lasă 20 de profesori fără loc de muncă, iar elevii sunt nevoiți să parcurgă peste 40 de kilometri până la Cantemir pentru a-și continua studiile. În loc să fie modernizată, clădirea riscă să ajungă în paragină, așa cum s-a întâmplat cu multe alte instituții de învățământ închise de guvernare în ultimii ani”, scrie Ion Ceban.
Cu o reacție a venit ministrul Educației, Dan Perciun. El a subliniat că astfel de decizii sunt luate de consiliile raionale și nu de autoritățile centrale. Totodată, el a menționat că în trecut, închiderea școlilor se făcea fără consultări.
„Acum, deciziile de reorganizare sunt luate la nivel local, de consiliile raionale, în funcție de realitățile din teren. În gimnaziul Plopi din Cantemir mai învață doar 57 de elevi. Centrul raional se află la doar 17 km, iar raionul dispune de transport adecvat. Consiliul raional a ales să prioritizeze accesul copiilor la educație de calitate, într-o instituție dotată, cu activități extracurriculare, laboratoare, posibilitatea de a învăța limbi străine și decizia le aparține”, a declarat Dan Perciun.
Consiliul raional Cantemir a anunțat că în prezent nu există o decizie definitivă privind lichidarea Gimnaziului Plopi. În cadrul ședinței din 27 martie, consilierii au discutat doar posibilitatea inițierii consultărilor cu părinții, profesorii și administrația locală. Aceste discuții vor avea loc în perioada aprilie-mai curent.
Consiliul a precizat că, potrivit Codului Educației, deciziile privind reorganizarea sau închiderea instituțiilor de învățământ sunt luate la nivel local.
Gimnaziul Plopi are în prezent 57 de elevi. Aautoritățile locale analizează posibilitatea transportării acestora la o instituție mai mare, dotată cu laboratoare și activități extracurriculare.