Compania rusească Gazprom nu a rezervat capacitățile de transport a gazelor naturale prin gazoductul transbalcanic, până la granița cu Republica Moldova, deși începând cu ziua de luni, putea să o facă. În același timp, premierul ucrainean a anunțat că după 1 ianuarie, Ucraina nu va prelungi contractul care le permite rușilor să transporte gaze naturale pe teritoriul țarii lor. Astfel, pentru Moldova, situația este incertă.
Potrivit procedurii, Gazprom putea începe încă de luni pregătirile, astfel încât de anul viitor, să înceapă să livreze gaze naturale în stânga Nistrului prin conducta TurkStream și nu prin Ucraina. Rușii însă nu se grăbesc.
„Până la sfârșitul lunii, pot rezerva deja capacități zilnice de transport, dacă au voință. Și dacă nu au (voință n.r.), ce se întâmplă mai departe? Dacă nu au, există alte scenarii, inclusiv scenarii de criză, care sunt calculate și respectiv, atenuarea (consecințelor n.r.) este luată în calcul”, spune Vadim Ceban.
Ministerul Energiei a emis un comunicat în care menționează că este în contact cu colegii din țările de pe ruta Trans-Balcanică și cunoaște că Gazprom nu a făcut rezervări de capacitate de transport pentru luna ianuarie 2025. Rezervări de capacitate au făcut traderi internaționali din regiune.
„La moment, până la sfârșitul lunii decembrie 2024, livrările de gaze naturale de către Gazprom către regiunea transnistreană a Republicii Moldova constituie 5,7 mil. m3/zi. Consumul zilnic de gaze naturale pe malul stâng al Nistrului în luna ianuarie, inclusiv la MGRES pentru producerea energiei electrice pentru malul stâng, fără aplicarea măsurilor de eficientizare a consumului, se estimează la circa 3,7 mil. m3/zi. Consumul zilnic al malului stâng, în ianuarie, în cazul în care MGRES funcționează pe bază de cărbune, reducerea la minim a activității industriei, precum și aplicarea măsurilor de reducere a consumului, se estimează între 2,3 și 2,7 mil. m3/zi. Următoarea licitație pentru rezervarea capacității de transport pentru luna ianuarie va avea loc zilnic începând cu 31 decembrie 2024, pe tot parcursul lunii ianuarie.”.
Oprirea livrărilor de gaze naturale rusești în stânga Nistrului ar putea provoca o criză umanitară profundă în regiunea transnistreană. Pe lângă asta, regimul separatist de la Tiraspol a amenințat că fără gazul rusesc, Centrala Termoelectrică de la Cuciurgan nu va mai produce electricitate pentru malul drept al Nistrului, controlat de autoritățile constituționale. Chișinăul poate cumpăra curent electric de pe bursele internaționale, însă prețul de achiziție ar putea fi mai mare. Expertul în energetică și fostul membru al Consiliului de Observatori al Moldovagaz, Sergiu Tofilat, crede că moldovenii ar putea plăti și de trei ori mai mult pentru energia electrică.
„Dacă regiunea transnistreană rămâne fără gaze naturale, vom avea un deficit de electricitate și vom fi nevoiți să importăm din România. Cu siguranță, prețul se schimbă, acum toate țările din Balcani se confruntă cu un deficit. Când veți primi facturile pentru energie electrică, veți ști cui să-i spuneți „mulțumesc”. Îi veți spune „mulțumesc” lui Putin”, afirmă Tofilat.
„Ce urmează mai departe? Sunt cîteva posibilități. Unu. Gazprom va rezerva în baza zilnică capacități de transport a gazelor pentru a asigura consumul minim pentru stânga Nistrului, dar nu suficient pentru ca Centrala de la Cuciurgan să producă energie pentru malul drept. Doi. Gazprom va întrerupe temporar livrările pentru vreo lună, ca să forțeze creșterea prețurilor la energie și tensiuni între malul stâng și malul drept, apoi va relua salvator și mărinimos lucrările. Trei. Gazprom va sista în întregime livrările de gaz către regiunea transnistreană”, spune Eugen Muravschi, expert Watchdog.
Ucraina nu va prelungi acordul de tranzit al gazelor cu Rusia, care expiră la 1 ianuarie 2025, a anunțat premierul ucrainean, Denis Shmigal, care a subliniat că țara sa va permite tranzitul doar pentru gazele non-rusești.
CITEȘTE ȘI: Ucraina închide robinetul: Acordul de tranzit al gazelor rusești nu va fi prelungit