Cei mai buni actori ai anului și cele mai reușite spectacole au fost premiate luni seara, în preajma Zilei Internaționale a Teatrului. Gala premiilor UNITEM-2024 s-a desfășurat pe scena Teatrului Național „Satiricus Ion Luca Caragiale” și a debutat cu un minut de reculegere în memoria actorilor decedați.
Prezent la eveniment, ministrul culturii, Sergiu Prodan, a felicitat toți laureații premiului UNITEM din acest an și a subliniat două calități importante ale lumii teatrale autohtone.
„Am reușit să păstrăm arta dramatică în spațiul dramatic și nu am confundat niciodată arta dramatică cu arta de propagandă. Oamenii de teatru din toate teatrele Republicii Moldova niciodată nu au pus la îndoială, ba din contra, sunt promotorii aspirațiilor europene ale cetățenilor Republicii Moldova”, a spus ministrul.
Ministrul Culturii a înmânat premii pentru întreaga activitate, Verei Mereuță, „Doamnei care a stat la straja limbii române vorbite în Republica Moldova aproape 65 de ani, la teatru, la radiou și la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice” și lui Cristian Șofron, director al Teatrului Național de la București.
La rândul său, viceprimarul capitalei Angela Cutasevici a remarcat importanța promovării culturii.
„Frumosul poate învinge orice rău. Sănătate, pace și inspirație tuturor”, spune Angela Cutasevici, viceprimarul municipiului Chișinău.
Anul acesta, cele mai multe premii au fost câștigate de realizatorii spectacolului „Unchiul Vanea” de Anton Cehov, regizat de Dumitru Acriș și jucat pe scena Teatrului Național „Satiricus I.L.Caragiale”. Ei s-au ales cu premii pentru „Cel mai bun spectacol dramatic”, „Cea mai bună lucrare regizorală”, „Cel mai bun rol secundar feminin”.
„Aici pe scenă sunt frații și surorile mele, am petrecut niște clipe foarte frumoase, armonioase, care ne-au umplut sufletul și inima, dând la fiecare spectacol o particică din viața noastră”, spune Constantin Haret, actor Teatrul „A. Cehov”.
Teatrul de Dramă și Comedie „Nadejda Aronețkaia” a plecat la Tiraspol cu trei premii: pentru „Cea mai bună scenografie”, pentru „Cele mai bune costume teatrale”, pentru „Cea mai bună coregrafie şi expresie corporală”.
„Succesul nu poate fi așteptat, el vine de la Univers și de la Dumnezeu. Sunt cadouri uriașe. Astfel de premii tot timpul ne motivează și ne demonstrează că trebuie să muncim în numele teatrului, în numele artei, să facem tot posibilul ca lumea aceasta să înflorească din dragoste și pentru dragoste”, spune Dmitrii Ahmadiev, regizor Teatrul de dramă și comedie „N.Aronețkaia”.
Premiul pentru cel mai bun rol masculin i-a revenit lui Alexandru Șișchin, pentru rolul Cyrano de Bergerac, interpretat pe scena Teatrului Dramatic pentru Tineret „De pe Strada Trandafirilor Iurie Harmelin”.
„Noi am pus pentru prima dată, în istoria vieții teatrale a Moldovei, în scenă, spectacolul Cyrano de Bergerac, sunt primul Cyrano al Moldovei. Vă mulțumesc pentru dragostea voastră față de teatru”, spune Alexandru Șișchin, actor Teatrul dramatic „De pe Strada Trandafirilor I. Harmelin”.
Premiul pentru cel mai bun rol feminin a fost obținut de către Rodica Ciobanu, pentru rolul Beatrice, în spectacolul „Efectul razelor GAMMA asupra anemonelor” de Paul Zindel, regie Luminița Țâcu, Teatrul Republican Muzical-Dramatic „Bogdan Petreceicu Hașdeu” din Cahul.
„Trebuie să recunosc că sunt fericită. Să știți că am râvnit la așa premiu de mai mult timp și uite că mi-a venit norocul”, afirmă Rodica Ciobanu.
A doua câștigătoare a fost Tatiana Lazăr care a interpretat rolul lui Violet Weston din spectacolul „August” de Tracy Letts, regie Alexandru Cozub, Teatrul Național „Mihai Eminescu”.
„Nu mă miră. Dintre toate candidaturile eu sunt cea mai tânără, frumoasă, blondă și cu ochi albaștri. Încă un plus, sunt norocoasă”, spune Tatiana Lazăr .
Pe lângă actori de renume, a fost remarcată și activitatea debutanților. Cu premiul pentru „Cel mai frumos debut” a fost distins Mihai Cerneanu, care a interpretat rolul lui Tom Wingfield, în spectacolul „Menajeria de sticlă”, Teatrul Republican Muzical-Dramatic „Bogdan Petreceicu Hașdeu” din Cahul.
Juriul, aprobat prin decizia Senatului UNITEM, a vizionat spectacole montate în teatrele din Moldova, în perioada 10 aprilie 2023 – 2 februarie 2024. Până pe 24 martie, juriul a vizionat și a audiat spectacole nominalizate și a desemnat, prin vot secret, în seara Galei Premiilor, câștigătorii.
Uniunea Teatrală din Moldova și-a început activitatea în anul 1946, iar din 1996 UNITEM face parte din Asociaţia Internaţională a Uniunilor Teatrale.