Serviciul Federal de Securitate al Federației Ruse (FSB) a anunțat luni, 14 aprilie, reținerea a patru presupuse persoane recrutate de serviciile secrete ucrainene pe teritoriul Republicii Moldova. Potrivit presei de stat ruse, aceștia ar fi fost implicați în activități de sabotaj pe teritoriul Rusiei și al Crimeei. Totuși, o investigație realizată de publicația independentă The Insider arată că toate aceste persoane au fost, de fapt, arestate anterior, în perioada 2023–2024.
Potrivit TASS, principala agenție de presă din Rusia, la ora 7:45 a fost raportată reținerea cetățeanului moldovean Marius Pruneanu, născut în 2001, acuzat că ar fi introdus în Rusia trei dispozitive explozive ascunse într-un autoturism Toyota Land Cruiser Prado. Conform FSB, explozibilii de tip C-4 cântăreau fiecare 1,6 kg. Cu toate acestea, The Insider subliniază că Pruneanu fusese deja arestat în 2024 și introdus pe „lista teroriștilor și extremiștilor” încă din aprilie.
Ulterior, la ora 8:15, agenția TASS a relatat despre reținerea unui alt cetățean moldovean, Evghenii Kurdoglu, în orașul Kerci din Crimeea. Potrivit FSB, acesta ar fi colaborat cu serviciile secrete ale Ucrainei, transmițând informații privind poziții militare, infrastructură energetică și rezultatele atacurilor cu rachete. Totuși, detalii similare au fost deja publicate în august 2024 pe canalul Operativnîe Svodki, ceea ce indică faptul că reținerea nu este una recentă.
La ora 8:49, TASS a publicat o altă știre, de această dată referitoare la doi cetățeni ruși, Serghei Okrushko și Irina Izmailova, despre care se afirmă că ar fi fost recrutați în Moldova. Ancheta The Insider arată însă că Okrushko a fost arestat în iulie 2023, în urma unei explozii la rafinăria Kuibîșev din Samara, iar Izmailova – în august 2023, după o percheziție domiciliară.
Astfel, în ciuda prezentării acestor cazuri drept rețineri recente, toate cele patru persoane invocate de FSB au fost, de fapt, arestate anterior.
Publicarea acestor informații are loc în contextul tensionării relațiilor diplomatice dintre Republica Moldova și Federația Rusă. Criza a fost declanșată după reținerea, la 26 martie, la Chișinău, a bașcanei autonomiei găgăuze, Evghenia Guțul, cunoscută pentru pozițiile proruse.
Pe 31 martie, autoritățile moldovene au expulzat trei diplomați ruși.
Președinta Maia Sandu a acuzat Kremlinul de ingerință în dosarele penale ce îi vizează pe deputatul Alexandr Nesterovschi, condamnat la închisoare, și pe Evghenia Guțul, acuzată de implicare în introducerea ilegală a unor sume mari de bani din Federația Rusă. Banii ar fi fost folosiți pentru susținerea activităților fostului Partid „Șor”, scos înafara legii în 2023 și pentru finanțarea protestelor organizate de acesta.