Sursa: facebook.com/NicuPopescu

Franța și Germania vor acorda peste 100 milioane de euro Republicii Moldova

Oficialii din Franța și Germania au declarat că vor susține Republica Moldova anual cu zeci de milioane de euro. Banii vor fi alocați pentru dezvoltarea sectorului energetic și fondului forestier.

În cadrul Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova au sunat mesaje de susținere și de încurajare de la tribuna conferinței. În urma discursului ministrului de Externe, Nicu Popescu, oficialii francezi și germani au declarat că vor susține financiar Republica Moldova în mai multe domenii.

„Franța va continua să ofere sprijin Moldovei. Agenția franceză de dezvoltare a decis să ofere 67 de milioane de euro pe an începând cu 2024, 2025, 2026, concentrați pe sectorul energetic și fondul forestier. Vom continua să asistăm Moldova pentru ajutorul pe care ea îl aduce refugiaților. Vom veni cu o contribuție suplimentară de trei milioane de euro pentru ca agențiile ONU să poată să acționeze aici în numele refugiaților”, a spus Catherine Colonna, ministrul Europei și Afacerilor Externe din Franța.

Reprezentanta de la Berlin a declarat că Moldova rămâne o prioritare pentru Germania.

„Din aprilie 2022 am reușit să facem foarte multe prin platforma de sprijin pentru R. Moldova. În 2024 Guvernul federal va aloca cel puțin 95 de milioane de euro. Liniile de solidaritate pe care le-a construit anul trecut rămân robuste și vom continua acest lucru pentru a ne construi un viitor comun european”, a spus oficialul german.

Amintim că, la 17 octombrie, în țara noastră s-a desfășurat cea de-a patra ediție a Platformei de sprijin pentru Moldova. Inițiativa a fost lansată de România, Germania și Franța. Reprezentanții a peste 30 de state și zeci de organizații internaționale și financiare au venit la Chișinău pentru a mobiliza ajutorul necesar pe trei direcții principale: suportul bugetar, crearea unui Fond pentru Infrastructură și a Fondului rezidențial pentru eficiență energetică.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media