VIDEO Ziua Națională a Lecturii. La bustul lui Grigore Vieru au fost depuse florile recunoștinței

Grigore Vieru ar fi împlinit astăzi, 14 februarie, 89 de ani.  Cu acest prilej, la bustul poetului de pe Aleea Clasicilor din Capitală, mai mulți scriitori, oameni de cultură, profesori, copii, dar și ministrul Culturii, Sergiu Prodan, au venit pentru a-i aduce un omagiu, fiind depuse flori.

Tot astăzi, de ziua când s-a născut marele Poet, marcăm și Ziua Națională a Lecturii.

Este marcată în țara noastră pentru a doua oară.  O sărbătoare unică prin concept și abordare, instituită la inițiativa Președintei Maia Sandu în anul 2021, tocmai de ziua când s-a născut marele poet Grigore Vieru. O sărbătoare pe care ne-o dorim TRIBUT pentru dascălii noștri, care ne-au învățat literele – iar, odată cu ele, și cum să alegem corect o carte – și MOTIVAȚIE pentru profesorii de astăzi, care prin exemplul lor își pot inspira discipolii să îndrăgească lectura. O sărbătoare care poate deveni prilej de DESCOPERIRE și de bucurie a CUNOAȘTERII pentru toate vârstele. Căci este despre carte, în toate formele ei”, a menționat Sergiu Prodan.
Ministrul a subliniat că Ziua Națională a Lecturii 2024 va fi deosebită prin acțiunile diverse, pregătite în această săptămână la nivel local și național, în școli și licee, în muzee și biblioteci. Va fi deosebită și prin prezența la Chișinău a celui mai cunoscut scriitor român al momentului – Mircea Cărtărescu.
Totodată, este o zi în care sunt celebrați și cei care reprezintă industria de carte – scriitori, editori, redactori, traducători, librari, promotori, dar și pe bibliotecarii din țară țării.
Ziua Națională a Lecturii poate fi specială prin fiecare dintre noi, cei care ne vom aminti de rolul de neînlocuit al cărții în viața noastră. Căci e de ajuns să deschidem o carte ca să ni se deschidă un întreg Univers, real sau imaginar”, a mai spus Sergiu Prodan.

Grigore Vieru s-a născut la 14 februarie 1935 în satul Pererâta, județul Hotin, în prezent raionul Briceni. El este autorul volumelor de versuri ”Alarma”, ”Muzicuțe”, ”Mama”, ”Numele tău”, ”Aproape”, ”Un verde ne vede”, ”Taina care mă apără”, ”Rădăcina de foc” ș.a. Grigore Vieru este și autorul ”Abecedarului”. Opera sa a fost tradusă în engleză, rusă, germană, italiană, bulgară și în alte limbi.

În 1988 i-a fost acordată cea mai prestigioasă distincție internațională în domeniul literaturii pentru copii – Diploma de Onoare ”H. Ch. Andersen”. În 1996 a fost decorat cu ”Ordinul Republicii”. În 1990 a fost ales Membru de Onoare al Academiei Române, iar în 1993 – membru corespondent al acesteia. S-a stins din viață la 18 ianuarie 2009 în urma unui accident rutier. Grigore Vieru a fost decorat post-mortem cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Mare Cruce. În prezent, mai multe școli din R. Moldova, un bulevard din capitală și o stradă la Iași, România, îi poartă numele.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA