FOTO Prima etapă a lucrărilor de conservare și restaurare a Circului din Chișinău, finalizată

Prima etapă a lucrărilor de conservare și restaurare a clădirii Circului din Chișinău a fost finalizată, iar valoarea acestora a fost de peste 2,2 milioane de euro. Banii au fost oferiți de Uniunea Europeană prin programul „Măsuri de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD.

 

”Situația nu s-a înrăutățit, astfel încât acum am stabilizat situația. Clădirea are un acoperiș nou, deci nu există un sentiment de urgență în sensul că trebuie făcut ceva imediat pentru a preveni prăbușirea acestei frumoase clădiri. Acum putem începe să ne gândim la etapele următoare, cum să reconstruim această frumusețe”, a spus ambasadorul UE la Chișinău, Janis Mazeinsk.

Prezentă la eveniment, șefa statului Maia Sandu a spus că ultima dată a fost la circ acum 30 de ani. Oficialul a dat asigurări că instituția culturară care altă dată aduna sute de spectatori și era considerată o adevărată carte de vizită a Moldovei va fi renovată pentru a-și putea bucura în continuare vizitatorii.

”Nu veniam foarte des pentru că eu nu locuiam la Chișinău și ajungeam mai rar, dar țin minte că atunci când ajungem era foarte frumos. Întotdeauna mi-a plăcut să vin la circ. Mi-a plăcut să văd întotdeauna tot felul de exerciții care te lăsau cu sufletul la gură. Așa cum am mai spus în 94 am fost ultima dată. Este trist că atâțea ani și copii și maturi au fost privați de acestă posibilitate. Sper să putem să finalizăm lucrările cât mai repede și să redăm circul cetățenilor noștri”, a spus Maia Sandu.

Echipa care se ocupă de renovarea circului susține că în 2002 a fost organizat ultimul spectacol în arena mare a Circului.

”Principalul scop al acesteia a fost de-a conserva edificiul. În anul 2019 s-a efectuat un studiu de fizabilitate de primele cercetări. În anul 2019- 2020 este realizată expertiza tehnică. Una din sarcinile care s-a pus în fața proiectantului a fost necesitatea de a avea în arena circului de-a desfășura și alte activități decât cele de circ. Activități sportive, inclusiv utilizarea tribunelor tractabile, iar primele rânduri să fie scoase și înălțarea manejului care este acum de 13 metri”, afirmă Andrei Vasilache, inginer-șef.

În cadrul programului Uniunii Europene „Măsuri de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD Moldova, sunt realizate lucrări de restaurare și conservare a 12 obiective cultural-istorice de pe ambele maluri ale Nistrului, printre care Circul din Chișinău și Cetatea Tighina din Bender.

”Clădirea în care ne aflăm astăzi are o valoare emblematică, istorică și totodată și sentimentală. Acest edificiu a oferit atâtea momente de bucurie prin acele programe artistice oferite în incinta circului”, afirmă Daniela Gasparikova, reprezentant PNUD în Moldova.

Directorul Circului din Chișinău susține că clădirea va fi reparată în mai multe etape, iar în prezent se organizează spectacole în arena mică a circului.

”Noi acum suntem la etapa lucrărilor de prime faze, urmează să stabilim lucrări pentru faza a doua, care va fi împărțită în mai multe faze. În dependență de fluxul de finanțare se va desfășura aceste lucrări. Pe 30 mai se fac 10 ani de când Arena Mică oferă spectacole neîntrerupte cu patru programe pe an în fiecare sezon. Și acum pe 14 iunie deschidem sezonul de vară”, afirmă Andrei Locoman, directorul Circului.

Circul din Chişinău a fost construit în 1981. Activitatea instituţiei a fost întreruptă în octombrie 2004, iar clădirea a fost închisă pentru renovare. În 2014, spectacolele au fost reluate doar pe arena mică. Clădirea Circului din Chișinău are o valoare arhitecturală deosebită, iar în anul 2022 a fost inclusă în Registrul Monumentelor Ocrotite de Stat.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA