Medicii de la Institutul de Medicină Urgentă (IMU) au realizat o intervenție revoluționară pentru tratarea anevrismului de aortă abdominală – EVAR, fiind o premieră pentru instituție.
Operația a fost efectuată de o echipă multidisciplinară formată din chirurgi vasculari, anesteziologi și medici imagiști.
Specialiștii afirmă că, până recent, singura metodă de tratament disponibilă pentru anevrismele de aorta abdominală, era intervenția chirurgicală deschisă, care presupune înlocuirea aortei cu o proteză vasculară artificială. Însă această abordare comportă o rată crescută de complicații perioperatorii și un risc semnificativ de deces, chiar și în cele mai renumite centre medicale internaționale.
Operația EVAR este o metodă miniminvazivă. Intervenția de la IMU a fost realiztă cu succes în cazul primilor doi pacienți care sufereau de anevrism de aorta abdominală.
„Anevrismul este o dilatare anormală a unui vas de sânge, care poate duce la ruperea acestuia și la pierderi masive de sânge, punând astfel viața pacientului în pericol. În cazul anevrismului de aortă abdominală simptomele sunt adesea absente până la apariția complicațiilor. De aceea, este recomandat ca persoanele în vârstă să efectueze o examinare ultrasonografică a abdomenului pentru depistarea timpurie a anevrismelor și pentru a beneficia ulterior de consultul unui chirurg vascular”, explică medicii.
Tratamentul EVAR presupune plasarea unor stent-grafturi speciale în aortă, prin mici incizii sau puncții în regiunea inghinală pentru a exclude anevrismul din circuitul sangvin, prevenind astfel ruptura acestuia.
Potrivit medicilor, implementarea operației EVAR în majoritatea țărilor europene a demonstrat o eficiență clinică excepțională, reducând semnificativ procentul de complicații postoperatorii grave și rata mortalității.