O clasă modernă pentru studierea limbii și literaturii bulgare a fost inaugurată la liceul Tvardița”, în orașul cu același nume. Această clasă face parte dintr-un proiect mai amplu, finanțat de guvernul Bulgariei și realizat de Societatea Științifică de Bulgaristică din Republica Moldova, cu suportul ARBOM. Bugetul proiectului a constituit 25 de mii de euro.
Inițiativa de a crea condiții optime de studiere a limbii bulgare aparține lui Ivan Duminică, Președintele Societății Științifice de Bulgaristică din Republica Moldova, care este și absolvent al liceului din Tvardița.
„Din noiembrie, grație finanțării Ambasadei Bulgariei în Moldova și sprijinului ARBOM, am reușit să deschidem 4 clase de limbă bulgară în diferite localități din raionul Taraclia. Dar proiectul nu se încheie aici – planificăm să-l extindem și la alte instituții de învățământ unde se predă limba bulgară”, Ivan Duminică, președintele Societății Științifice din Republica Moldova.
„Acum văd că totul a ieșit bine. Am văzut cum era înainte și nu mă așteptam ca rezultatul să fie atât de impresionant. Sunt foarte bucuroasă că proiectul a fost realizat cu atâta responsabilitate și suflet. Le mulțumesc colegilor mei pentru ajutorul acordat în obținerea finanțării. Așteptăm cu nerăbdare să continuăm cooperarea cu Tvardița”, Maia Dobreva, ambasadorul Bulgariei în Republica Moldova.
„Dacă o instituție de învățământ are absolvenți cărora le pasă de instituția lor și sprijină dezvoltarea acesteia, astfel de proiecte pot fi realizate în fiecare școală. Ivan Duminică, președintele Societății Științifice de Bulgaristică, este exact un astfel de absolvent. Datorită sprijinului financiar al Bulgariei, împreună cu organizația pe care o conduce, am reușit să transformăm acest proiect în realitate”, Maria Smirnova, directorul Liceului Teoretic ”Tvardița”.
Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, care a venit la inaugurare, a precizat că autoritățile pun accent pe păstrarea și dezvoltarea limbilor etniilor din țara noastră.
“Noi facem tot posibilul ca să oferim condiții de a păstra identitatea etnică a minorităților noastre naționale. Și în Găgăuzia și în Taraclia și în alte instituții de învățământ de pe întreg teritoriul țării susținem studiul limbilor prin oferirea de ore adiționale. Într-adevăr ceea ce s-a realizat aici în liceu, s-a realizat și cu resurse din bugetul de stat și cu suportul Republicii Bulgare. Susținerea Uniunii Europene este esențială pentru modernizarea sectorului educațional și nu doar, dar și pentru modernizarea țării în ansamblu”, Dan Perciun, ministrul Educației.
Contribuție la deschiderea claselor model de limbă și literatură bulgară a adus și Asociația pentru Dezvoltarea Comunității Bulgarilor din Moldova (АРБОМ).
„În cadrul acestui proiect, au fost achiziționate mobilier pentru elevi și profesori, materiale didactice și tehnice, dar și o tablă interactivă modernă. Din Bulgaria au fost achiziționate cărți, hărți și portrete ale unor personalități proeminente ale culturii bulgare și au fost afișate și în această sală de clasă. Pentru noi este important să susținem tinerii și să încurajăm educația de calitate”, Alexandru Borimecivoc, director ARBOM.
Elevii de la liceul din Tvardița au reușit să aprecieze deja posibilitățile pe care le oferă noua clasă.
”Mă simt foarte comod aici, totul e făcut bine. Vom avea mai multă motivație de a învăța limba bulgară”, Gheorghe Pasov, elev la Liceul Teoretic ”Tvardița”.
“O dată cu dotarea acestei săli de clasă cu materiale noi, elevii vor frecventa cu mai multă plăcere orele de limbă bulgară. Totodată sunt încântată să văd aici această tablă interactivă, dar și aceste cărți noi”, Maria Dimitrova, elev la Liceul Teoretic ”Tvardița”.
În plus, datorită finanțării bulgare, dar și a autorităților de la Chișinău, a fost renovată și cantina liceului din Tvardița. În cadrul acestei instituții studiază 340 de copii, iar colectivul e format din 30 de pedagogi. Limba bulgară este studiată de elevi chiar din clasa I și până în clasa a XII-a.