FOTO În satul Boldurești a fost inaugurat un parc fotovoltaic

În satul Boldurești a fost inaugurat un nou parc fotovoltaic cu o capacitate de 1 MW. Parcul a fost realizat cu suportul unui investitor danez activ în sectorul energiei regenerabile din Moldova din 2016.

Danish Renewables a deschis primul său parc fotovoltaic în Moldova în 2018, iar până acum 10 MW din proiectele dezvoltate sunt deja funcționale, în timp ce alți 30 MW sunt în construcție.

Parcul inaugurat astăzi utilizează invertoare Huawei și panouri solare JA Solar și reprezintă prima etapă a unui proiect mai mare, cu o capacitate totală de 3,15 MW. Investiția actuală pentru comuna Boldurești este de 12.100.000 de lei.

”Cu perspectiva aderării la UE și cu un război de agresiune în apropiere, acum este momentul să ne implicam  pentru viitorul European a Moldovei. Danemarca este angajată să susțină inițiativele care contribuie la dezvoltarea și stabilitatea țării, si suntem încântați să vedem investitori danezi care conduc acest drum implicați plenar in acest proces. De asemenea, suntem bucuroși să aducem standardele UE aici și, în perspectiva integrării Moldovei în UE, încurajăm investitorii să contribuie prin proiecte ca acest gen”, ambasadorul Regatului Danemarcei în Republica Moldova, Søren Jensen.

”Suntem bucuroși să împărtășim experiența noastră în energie regenerabilă și să aducem bunele practici din alte țări ale UE în Moldova”, fondatorul și investitorul Danish Renewables, Esben Christensen.

Reprezentanții Ministerului Energiei au afirmat că proiectele de energie regenerabilă sunt importante pentru viitorul energetic al Moldovei.

Aceste proiecte, cum este parcul fotovoltaic din Boldurești, sunt esențiale pentru creșterea independenței energetice a țării noastre. Într-o perioadă în care securitatea energetică este o prioritate majoră, investițiile în energie verde sunt nu doar necesare, ci și strategice. Ministerul Energiei va continua să sprijine astfel de inițiative, încurajând dezvoltatorii să exploreze și soluții avansate, precum stocarea energiei, pentru a asigura stabilitatea rețelei energetice pe termen lung”, secretarul General al Ministerului Energiei, Andrei Grițco.

Primarul localității a declarat că proiectul realizat este o mare bucurie pentru întreaga localitate.

Această cooperare va aduce locuri de muncă suplimentare, taxe plătite local și, bineînțeles, va fi benefică pentru bugetul local si plasează comuna Bolduresti pe harta verde a Moldovei”, primarul interimar, Gheorghii Bulicanu.

În ceea ce privește impactul asupra mediului, proiectele dezvoltate până acum de Danish Renewables în Moldova, totalizând 10 MW, sunt echivalente cu plantarea a aproximativ 170 mii de copaci, contribuind semnificativ la reducerea amprentei de carbon.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA