presedintie.md

FOTO 15 ani de la protestele din 7 aprilie. La Președinție este organizată o expoziție de fotografii

Astăzi se împlinesc 15 ani de la protestele din 7 aprilie. Șefa Statului, Maia Sandu, a anunțat că astăzi, la Președinție, este organizată o expoziție de fotografii care reconstituie evenimentele din 2009.

Toți doritorii sunt invitați să participe duminică, 7 aprilie, de la 10:00 la 14:00, la o sesiune de istorie interactivă în holul Președinției, condusă de Igor Cașu, istoric și director al Agenției Naționale a Arhivelor. În plus, în perioada 8 – 14 aprilie, Președinția va fi accesibilă publicului de luni până vineri între orele 17:00 și 19:00, și în weekend între orele 12:00 și 14:00.

”7 aprilie 2009 va rămâne mereu ca o rană neînchisă a consecințelor unui regim autoritar, care își pune în închisoare tinerii ce gândesc liber, care vrea să guverneze prin frică și care se teme de propriii cetățeni. Dar 7 aprilie va rămâne în istoria noastră și ca un simbol al rezistenței, al curajului și al puterii unui popor care vrea să fie liber. Democrația înseamnă, de fapt, să credem în puterea noastră de a ne crea soarta. Iar atunci când ne este călcat în picioare acest drept, să ne ridicăm împotriva răului”, a declarat Președinta Maia Sandu.

Maia Sandu a subliniat că, grație eforturilor tinerilor, astăzi ne bucurăm de libertate într-un stat deschis, unde oamenii pot gândi și exprima liber, fără teamă.

”Azi Republica Moldova rămâne a fi un stat democratic, unde drepturile sunt respectate și puterea este în mâinile poporului. Azi porțile Președinției sunt deschise, drept simbol al valorii de bază pentru care au luptat tinerii în aprilie 2009 – libertatea. Libertatea fiecărui individ și libertatea noastră ca popor”, a punctat Președinta.

Amintim că în 2009, imediat după ce Comisia Electorală Centrală a anunțat primele rezultate oficiale, care indicau că Partidul Comuniștilor din Republica Moldova câștigase majoritatea în Parlament pentru a treia oară consecutiv, reprezentanți ai societății civile au numit ziua de 6 aprilie ca „Ziuă Națională de Doliu”. Ei au îndemnat populația să se adune pentru a aprinde lumânări în semn de protest. Informația despre demonstrație s-a răspândit rapid prin SMS și online, atrăgând aproximativ 15 mii de participanți. În noaptea dintre 7 și 8 aprilie, poliția a utilizat gloanțe oarbe și a arestat 193 de studenți. Manifestații de susținere pentru protestatarii din Chișinău au fost organizate și în alte orașe din Moldova, precum Cimișlia, Bălți și Ungheni, în timp ce în unele localități, în special în Găgăuzia, acțiunile protestatarilor au fost criticate.

Proteste similare, exprimând solidaritate cu manifestanții din Republica Moldova, au avut loc și în România, în orașe precum București, Iași, Timișoara, Cluj Napoca, Brașov, Constanța, Suceava, Galați, Hunedoara și Valea Jiului.

presedintie.md
presedintie.md
presedintie.md
presedintie.md
presedintie.md

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media