Fostul premier Pavel Filip, audiat în dosarul ”Kuliok”. Ce declarații a făcut acesta

Fostul prim-ministru democrat Pavel Filip a fost chemat de procurori în fața magistraților Curții Supreme de Justiție pentru a depune mărturii în dosarul supranumit „Kuliok”, în cadrul căruia fostul președinte Igor Dodon este învinuit de corupere pasivă în proporții deosebit de mari și de faptul că a acceptat finanțarea ilegală a PSRM.

În cadrul ședinței de judecată, Filip a confirmat că Vlad Plahotniuc și Igor Dodon au negociat o coaliție între socialiști și democrați după alegerile parlamentare din 2019, însă Plahotniuc ar fi insistat pe alegeri anticipate din motiv PSRM nu ar fi agreat candidatura sa pentru funcția de prim-ministru.

Fostul premier Pavel Filip a declarat că Plahotniuc a informat superficial membrii PDM despre negocierile cu Dodon. Totuși, el spune că știa că se discută despre repartizarea funcțiilor importante în stat și despre componența Executivului socialist-democrat.

În același timp, Filip a spus că nu are informații precum că la aceste negocieri să se fi discutat și despre bani. De asemenea, el a mai spus că nu știe nimic despre ce se afla în punga neagră pe care Plahotniuc a încercat să i-o transmită lui Dodon, așa cum reiese din imaginile video care stau la baza inițierii dosarului penal împotriva fostului președinte al țării Igor Dodon. Fostul democrat a refuzat să ofere alte declarații pentru jurnaliști.

„Deci toate aceste declarații le-am făcut în cadrul instanței, eu cred că toată lumea o să cunoască despre ele, mai mult nimic nu am să adaug aici”, a menționat Pavel Filip.

Procurorul Petru Iarmaliuc a declarat că există divergențe între declarațiile făcute de Filip în instanță și cele făcute în cadrul urmăririi penale.

„Martorii au confirmat, inclusiv Pavel Filip , că Igor Dodon avea acces în sediul PDM, prin garajul de la sediul partidului Democrat și cu ascensor. Nu era văzut de către nimeni, deoarece accesul era într-un fel sau altul, unul discret, special pentru a nu fi descoperit de către anumite persoane. Au avut loc aceste negocieri în cadrul sediului Partidului Democrat și acele încăperi care aparțineau lui Vladimir Plahotniuc”, a spus Petru Iarmaliuc.

În cadrul ședinței de judecată au mai fost audiați deputatul PAS Lilian Carp, care a sesizat procuratura privind imaginile video cu discuțiile dintre Igor Dodon și Vlad Plahotniuc.

„Eu am făcut un demers atunci la procuratură pentru a clarifica nemijlocit secvențele care au  apărut, în secvență era discuția dintre Plahotniuc și Dodon referitor la formarea unei majorități, referitor la o sumă de bani pentru a fi întreținut partidul lunar și faptul că s-a transmis o sacoșă, renumitul „kuliok”, și să transmită lui Dodon. Dodon a spus că va veni Cornel și o să ridice”, a menționat Lilian Carp.

Un alt martor al acuzării audiat de magistrați este deputatul PAS Oazu Nantoi, care a declarat că are dovezi că Igor Dodon ar reprezenta interesele Federației Ruse în Moldova.

„Igor Dodon în cadrul discuției cu Vladimir Plahotniuc a propus semnarea în fața ambasadorului Federației Rusă a unui acord cu privire la crearea coaliției și acel acord urma să aibă un punct secret privind federalizarea Republicii Moldova. Analizând toate acestea și cunoscând mai multe pozne comise de Igor Dodon, eu am considerat necesar ca cetățean să depun o sesizare la Procuratura Generală ca să fie examinate comportamentul și acțiunile lui Igor Dodon sub aspectul „trădăre de patrie””, a spus Oazu Nantoi.

În același timp, Igor Dodon a declarat că cei trei martori ai acuzării, la fel ca și alți martori aduși până acum de procuror în fața instanței, confirmă că nu au fost prezenți la evenimente sau acțiuni ilegale invocate de procuror în dosar.

„Continuă aceeași situație ca cum a fost cu toți martorii din partea acuzării. Toți confirmă că nu au fost prezenți la acele evenimente, care procurorii mi le încriminează, spun că au aflat din presă și nu pot să dea nimic suplimentar. Așa cum am mai spus, toți martorii din partea procuraturii, ca și dovezile, sunt false și n-au nicio logică”, spune Dodon.

Și avocatul lui Igor Dodon susține că martorii acuzării nu au prezentat instanței nicio probă care să susțină învinuirile aduse fostului președinte al țării.

„Martorii nu interpretează video sau stenograma videoului. Acest lucru îl fac avocații, procurorii, judecătorii în sentință. Martorul zice doar ce a văzut. Dacă a făcut astfel de declarații ele rămân a fi doar niște supoziții sau păreri personale ale domnului Carp, care sunt contestabile.
– Dar ce era în punga aceea?
– Întrebați-i vă rog pe cei care au manipulat-o. Din câte știu, clientul meu n-au pus mâna pe ea”, a spus Petru Balan, avocat.

Procurorul Petru Iarmaliuc însă consideră că martorii au oferit informații care confirmă faptul că între Igor Dodon și Vlad Plahotniuc au existat anumite înțelegeri. De asemenea, Iarmaliuc a mai spus că declarațiile martorilor oferă informații necesare pentru stabilirea motivelor care l-au determinat pe Dodon să săvârșească infracțiunile.

„Igor Dodon a fost determinat de a săvărși aceea infracțiuni de care este învinuit – de faptul că el avea legături intense atât cu Plahotniuc Vladimir, confirmat și de câtre Domnul Nantoi și confirmat de Igor Grigoriev, alt martor. Avea legături strânse cu Federația Rusă și cu persoane din conducerea Federației Ruse. Deci, toate aceste probe vin ca un fascicul de informații, care doar împreună trebuie să fie puse la baza invinuirii”, a spus procurorul.

În cadrul acestui dosar penal, lui Igor Dodon i-a fost interzisă ieșirea din Republica Moldova până în toamna anului trecut, motiv pentru care fostul șef de stat s-a plâns la CEDO. Curtea de la Strasbourg a anunțat că plângerea a fost pusă pe rol și a cerut explicații de la Guvernul Republicii Moldova.

„Deja avem prima etapă, care ne spune foarte clar că procedura a fost viciată. Adică noi practic în toate ședințele de judecată, spuneam că să încalcă legea, Constituția. Și prima reacție a CEDO, comunicarea către Guvernul Republicii Moldova, care a avut loc câteva săptămâni în urmă, demonstrează că, într-adevăr,  procesul a fost viciat. Acuma Guvernul trebuie să ia o decizie, ce face mai departe. Eu cred că, cel mai probabil, soluția ar fi să schimbe judecătorii pentru că au fost numiți ilegal și iarăși o să înceapă tot de la început, dar noi n-avem nici un interes în aceasta”, a spus Dodon.

Dosarul penal se bazează pe imagini video, filmate pe ascuns la o întâlnire a lui Igor Dodon cu Vladimir Plahotniuc și Serghei Iaralov, în iunie 2019, în care se poate vedea momentul în care liderul PDM îi dă lui Dodon o pungă neagră în care se presupune că ar fi fost bani pentru finanțarea PSRM.

Igor Dodon neagă toate acuzațiile.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA