Fostul ministru de Interne din Letonia, condamnat pentru spionaj în favoarea Rusiei

Tribunalul din Riga a condamnat un fost ministru leton de interne, Janis Adamsons la opt ani de închisoare pentru spionaj în favoarea serviciilor secrete. Complicele lui a fost condamnat la şapte ani şi jumătate pentru aceeași infracțiune. Adamsons a fost ofiţer politic în marina sovietică, iar procurorii spun că a spionat din „convingere ideologică”, nu pentru bani.

„Adamsons a adunat informaţii secrete şi neclasificate în favoarea Serviciului Federal de Securitate rus (FSB) şi aceasta de o manieră ilegală, sistematică şi ţintită”, a declarat judecătorul Erlens Ernstons, după ce a pronunţat decizia, potrivit AFP, preluată de Agerpres și Digi24.

După ce a ocupat în 1994 şi 1995 postul de ministru de interne al Letoniei, Janis Adamsons, acum în vârstă de 67 de ani, a rămas deputat vreme de şase mandate parlamentare, până în 2021, când a fost arestat. El a servit în marina sovietică din 1979 până în 1992 în calitate de ofiţer politic. După revenirea sa în Letonia, el a fost înrolat în marina letonă, recreată de la zero după 50 de ani de ocupaţie sovietică, înainte de a deveni comandantul-adjunct al marinei şi comandantul interimar al unei brigăzi din cadrul poliţiei de frontieră.

Cetăţeanul rus Ghennadi Silonov, fost ofiţer KGB în anii 1980, a adunat informaţiile transmise de Janis Adamsons în cadrul a circa 40 de întrevederi, vreme de patru ani, potrivit site-ului Pietiek.com. Silonov a fost ofiţer de carieră al KGB până în 1991, dată la care serviciile secrete ale Moscovei au fost declarate în afara legii de Letonia.

„Adamsons nu era interesat de o colaborare cu serviciile secrete ruse pentru bani. Mai degrabă, el era (interesat) din convingere ideologică”, a declarat procurorul pentru canalul de televiziune LTV.

Adamsons şi Silonov au pledat „nevinovat” şi intenţionează să înainteze apel, în timp ce Pachetul s-a declarat satisfăcut de sentinţă.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media