Fostul director al „Moldpres”, Valeriu Reniță, vizat într-un caz de asigurări „pe viață” din banii instituției

Fostul director al Agenției Informaționale de Stat „Moldpres”, Valeriu Reniță, este vizat într-un caz de gestionare abuzivă a fondurilor publice. Conform unei declarații oficiale publicate luni, conducerea actuală a „Moldpres” a sesizat Centrul Național Anticorupție.

Fostul director al Întreprinderii de Stat Agenția Informațională de Stat „Moldpres” (AIS), Valeriu Reniță, a decis alocarea a peste 282 de mii de lei pentru asigurarea „pe viață” a unor angajați ai instituției la o firmă privată. Printre beneficiari se număra și fiica acestuia, iar consultanți în perfectarea asigurărilor „pe viață” erau, la momentul încheierii contractelor cu AIS „Moldpres”, soția și ginerele lui Valeriu Reniță. Deși contractele au fost încheiate în anul 2008, beneficiile pentru Valeriu Reniță sunt active și în prezent, scrie Moldpres.md.

Având în vedere un raport anterior al Serviciului de control financiar și revizie, care a constatat „cheltuieli neîntemeiate și nelegitime în sumă totală de 3,4 milioane de lei” din cauza „managementului conducerii din perioada anilor 2008 – 2009”, adică pe timpul când Valeriu Reniță conducea instituția, AIS „Moldpres” a sesizat Centrul Național Anticorupție.

Sursa citată mai scrie că fostul director al AIS „Moldpres” în perioada anilor 2004 – 2009, Valeriu Reniță, a lansat în ultimele zile mai multe acuzații la adresa instituției, după ce a fost citat la Centrul Național Anticorupție (CNA). Valeriu Reniță a legat citarea la CNA de activitatea sa în calitate de jurnalist, susținând că ar fi incomod actualei guvernări și că în acest caz ar fi vorba de o „comandă politică”, o „răzbunare” a actualei conduceri a AIS „Moldpres” etc. Mai mult, acesta a lansat un „apel urgent pentru protejarea libertății presei și a drepturilor jurnalistului”, sesizând inclusiv organizații internaționale.

Din demersurile stridente ale lui Valeriu Reniță de pe rețelele de socializare lipsește un lucru esențial – motivul real al citării sale la CNA. „O să vină vremea”, le răspunde Valeriu Reniță urmăritorilor săi, care i-au solicitat s-o facă.

Lucrurile sunt, însă, destul de simple în acest caz, iar probele din contabilitatea AIS „Moldpres” și a companiei de asigurări aruncă în derizoriu „conotația politică” sau „intimidările” la care face referire, pe rețelele de socializare, Valeriu Reniță.

Mai exact, Agenția Informațională de Stat „Moldpres” a recepționat, pe 23 decembrie 2024, o scrisoare expediată de o companie de asigurări de pe piața R. Moldova, prin intermediul căreia instituției îi era comunicată valoarea participării la profit, alocată în baza unui anumit contract.

În contabilitatea agenției a fost găsit Contractul privind asigurarea pe viață a unor angajați, însă nu și anexele cu numele celor asigurați.

Pentru a afla mai multe detalii, conducerea AIS „Moldpres” a solicitat companiei de asigurări furnizarea unei informații detaliate privind titularii polițelor menționate, baza contractuală, sumele virate, cine sunt plătitorii acestor sume de asigurare de la începutul relațiilor contractuale până în prezent, cine sunt beneficiarii efectivi finali ai acestor polițe și valoarea participării la profit.

Potrivit sursei citate, datele din contabilitatea „Moldpres” arată că agenția a virat pe conturile companiei de asigurare peste 282 de mii de lei.

Inițial, compania de asigurări a recepționat 22 de cereri de asigurare din partea „Moldpres”, în baza cărora au fost încheiate 20 de contracte de asigurare pe viață. Pentru două cereri prima de asigurare a fost returnată către „Moldpres” – într-un caz persoana asigurată „nu corespunde vârstei” și nu poate fi asigurată (persoana respectivă este născută în 1943), iar în al doilea caz persoana a refuzat să fie asigurată pe banii instituției.

Consultanți în perfectarea asigurărilor „pe viață” au fost Lidia Reniță și Sergiu Ipatii, adică soția și ginerele lui Valeriu Reniță.

Pentru a avea niște beneficii minime, cele 20 de persoane asigurate de „Moldpres”  urmau să vireze asiguratorului o anumită sumă în primii trei ani. Începând cu anul al treilea al asigurării, contractul de asigurare putea fi continuat fără plata primelor de asigurare.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA