Forța Fermierilor reclamă funcționarea deficientă a mecanismului Creditului de Urgență

Asociația Forța Fermierilor reclamă funcționarea deficientă a mecanismului Creditului de Urgență, măsură instituită de Guvern. Agricultorii care au protestat recent solicită o ședință cu ministrul Agriculturii pentru a discuta problema.

Într-o declarație emisă presei, fermierii spun că sute de agricultori au primit refuzuri de la bănci pentru a obține acest credit pe motiv că au întârzieri la plata creditelor.

”Remarcăm faptul că băncile formulează refuzuri oficiale foarte vag sau trag din timp cu emiterea refuzului în scris, însă verbal categoric resping solicitările agricultorilor pentru accesarea creditelor de urgență. Unele bănci dau vina pe Regulamentul BNM privind clasificarea creditelor neperformante, chiar dacă în cadrul negocierilor la Ministerul Agriculturii toți reprezentanți ai băncilor au susținut că dacă creditul este garantat, atunci nu e nevoie de intervenția Băncii Naționale. Este alarmant că în 2 săptămâni doar la 10 fermieri au fost acceptate cereri de creditare și eliberate garanții de către ODA”, spune fermierii.

Forța Fermierilor afirmă că ar putea fi noi revolte în rândul agricultorilor.

”Pentru anticiparea revoltei fermierilor este necesar în termenul proxim să fie organizată ședința cu băncile, ODA și Banca Națională a Moldovei”.

Ministrul Agriculturii nu a comentat declarația Asociației, în schimb, Ministerul a venit cu noi date despre agricultorii care au accesat acest credit de urgență. În primele 2 săptămâni, au fost recepționate 29 cereri de garantare pentru Creditul Agricol de Urgență, iar 18 au fost deja aprobate, spun reprezentanții Ministerului.

”Programul care prevede acordarea de credite în valoare de până la 500.000 lei fiecărui solicitant, a înregistrat până acum o cerere totală de aproximativ de peste 11 milioane lei. Din totalul cererilor depuse, 18 au fost deja aprobate”.
Creditul Agricol de Urgență este garantat în proporție de 90% de stat și a fost lansat în urma protestelor masive ale agricultorilor.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA