Asociația Forța Fermierilor cere implicarea urgentă a Biroului politici de Reintegrare și Guvernului pentru a soluționa problema fermierilor, care au terenuri pe malul stâng al Nistrului. Se întâmplă după ce pretinsele autorități de la Tiraspol le cer agricultorilor să achite așa-numita taxă vamală în mărimea de 10-15 dolari pentru fiecare tonă din producție. Reprezentanții Biroului de reintegrare au declarat pentru info1.md că Oleg Serebrian va merge pe 25 ianuarie în stânga Nistrului pentru a discuta cu fermierii.
”Începând cu 17 ianuarie 2024 agricultorii din câteva sate din stânga Nistrului nu pot transporta materia primă pe malul drept. Dincolo de faptul că așa zise autorități ale Transnistriei le cer achitarea așa ziselor taxelor vamale în mărimea de 10-15 dolari per tonă de producția, fermierii sunt obligați să se înregistreze în pretinsul registru agenților economici din republica autoproclamată și să deschidă conturi în băncile transnistrene”, se arată în declarația emisă de fermieri.
Imposibilitatea transportării mărfii afectează starea financiară a întreprinderilor, mai spun ei.
”Peste câteva săptămâni încep lucrările agricole și este nevoie de acces la terenuri după traseu Tiraspol – Camenca”.
Asociația Forța Fermierilor cere de la Guvern organizarea în termenul proxim (maximum 3 zile) întrevederea
viceprim-ministrului pe politici de Reintegrare cu fermierii, elaborarea și implementare urgentă a mecanismului de sprijin financiar special al agricultorilor din satele, amplasate în stânga Nistrului și aflate sub jurisdicția autorităților constituționale și negocierea promptă cu administrația nerecunoscută din Tiraspol problema producătorilor agricoli și anularea acestor abuzuri din partea așa ziselor autorități transnistrene.
Biroul de reintegrare a menționat că Oleg Serebrian se va întâlni cu fermierii în data de 25 ianuarie unde va scoate în evidență soluțiile pe care le propun autoritățile.
Totodată, într-un comuicat emis joi se menționează că reprezentantul politic în procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană de la Tiraspol a fost sesizat repetat, în scris, îndată după apariția informației despre pretinsele plăți vamale, cu solicitarea clarificării în termen restrâns a poziției pe acest subiect. ”Chișinăul îndeamnă Tiraspolul să renunțe la orice acțiuni cu caracter restrictiv ce vor limita libera trecere către terenurile agricole din raionul Dubăsari, amplasate după traseul Tiraspol-Camenca, acțiune ce nu va conduce decât la creșterea tensiunilor dintre cele două maluri”, se menționează în comunicat.