Forfotă mare la Piața Centrală din Capitală. Oamenii fac cumpărături pentru Paștele Blajinilor. Cea mai mare îmbulzeală este la tarabele cu bomboane, biscuiți și fructe, care nu lipsesc din pomenile oferite la cimitir. Dar și prosoapele, vesela și hainele sunt la mare căutare în această perioadă.
”Avem mulți de pomenit ca să ne încadrăm la cheltuieli, am ajuns la 2-3 mii de lei”.
”Venim de sărbători numai și ne străduim să-i bucurăm pe apropiați cu ce putem. Am cumpărat trei halate pentru surorile mele, farfurii, cănuțe, cum se dă la noi”
De Paștele Blajinilor, Alexandra Iolkina-Rotaru se pregătește să plece la Pașcani, în satul său natal, unde sunt înmormântați părinții ei. Femeia spune că are o pensie de 2.600 de lei și îi este dificil să-și gestioneze cheltuielile, însă susține că nu poate sfida tradițiile.
”Căni, farfurii, maiouri, ce mai am acolo, multe multe am luat. Toți se folosesc de asta și de atâta sunt prețuri mari”.
”Niște ceșcuțe, niște farfurioare, mai punem acolo biscuiți, niște bombonele”.
Chiar dacă sunt mulți cumpărători, comercianții spun că vânzările sunt mai slabe decât în anii precedenți.
”Lume s-a adunat, însă cumpărături mai puțini. Chiar dacă cumpără, totuși, mai puține unități, deoarece s-au mai ridicat prețurile, dar mulți nici nu mai vor atâtea pomene să aducă la cimitir”
”Mai ieftin, dar mai bunișor. La mine e ca anul trecut, fix aceleași prețuri. Cel mai ieftin 16 lei China, 12 lei pentru copii, cel mai scump 135”.
În Republica Moldova, Paștele Blajinilor este sărbătorit peste o săptămână după Paște.