Milioane de flori incluse în Cartea Roșie sunt comercializate de-a lungul traseelor naționale. Pentru a-și bucura ochii două-trei zile, oamenii cumpără buchete de ghiocei, dăunând inconștient naturii. Chiar dacă sunt vânați la propriu de inspectorii de mediu, an de an oamenii culeg florile din păduri și le vând nestingherit pe marginea drumurilor sau pe străzile Capitalei.
Odată cu apropierea primăverii, pe traseele naționale din Moldova, în special în apropierea pădurilor, se vând ilegal buchete cu flori incluse în Cartea Roșie.
Pe traseul Chișinău – Orhei, la poalele Codrilor, vânzătorii le propun trecătorilor buchete de ghiocei.
Echipa ONE TV a încercat să discute cu vânzătorii de ghiocei, însă a fost agresată. Cu un buchet de flori interzise într-o mână și cu un topor în altă mână, unul dintre comercianți a încercat să ne intimideze.
Atunci când mașina Inspectoratului pentru Protecția Mediului și-a făcut apariție pe șosea, comercianții au luat-o la picior, refuzând să spună de unde au cules florile.
În timp ce încerca să se ascundă de inspectori, o femeie a pierdut un buchețel cu ghiocei, pe care urma să-l vândă cu câteva zeci de lei.
„Ei sunt smulși din pământ de multe ori. Așa metode deteriorează rădăcinile, chiar și ceapa care este. Reprezentanții Inspecțoratului pentru Protecția Mediului Orhei spun că nu pot să-i prindă în flagrant în timp ce culeg florile păzite prin lege, dar pot doar să-i amendeze pentru comercializarea ilegală. Chiar dacă noi avem posibilitatea să le identificăm, să încercăm să vorbim cu dânșii și să aplicăm careva amenzi, dânșii nu au acte de indentitate și este foarte greu să documentăm cazurile”, explică Iurie Rogoti, inspector principal Protecția Mediului.
Culegerea și comercializarea a 208 specii de plante incluse în Cartea Roșie, printre care se numără ghioceii, toporașii, viorelele și lăcrimioarele sunt strict interzise. Amenda pentru comercializarea ghioceilor fără acte de proveniență poate ajunge până la 3000 de lei.
Amendă poate să constituie trei mii de lei, dar prejudicul cauzat mediului pentru fiecare firicel de ghiocel constituie 75 de lei.
Fenomenul comercializării ilegale a florilor vernale este amplificat prin cererea crescută. Cumpărătorii sunt atrași de buchete de ghiocei oferite spre vânzare, ignorând faptul că aceste flori sunt pe cale de dispariție și protejate prin lege. Afacerea ilegală a comercianților creează mai multe probleme. Deseori, șoferii staționează pe porțiuni de drum unde oprirea este interzisă, provocând situații de accident.
Ghioceii sunt vânduți și pe străzile Capitalei. Un buchețel de ghiocei costă 80 de lei. Vânzătorii susțin că florile sunt cumpărate din sere, însă refuză să prezinte actele corespunzătoare.
Iubitorii de flori vernale le plantează și în grădinile improvizate chiar în fața blocurilor de locuit.
„Am grijă de dânsele, avem și trandafiri, avem toate florile, le udăm, avem grijă, să fie frumos. Toți trec și spun ce frumos, ce frumos. Vrem și noi să fie frumos, așa e viața noastră – trece ca printre degete, tot fuga, cu asta ne bucurăm și noi oleacă. Ele sunt din niște cepușoare, ca „harpașică”, pe dânsă dacă o arunci, gata, tânjește. Ele sunt în Cartea Roșie, nu trebuie rupte, trebuie ocrotite, să crească, dar la noi, știți cum rup, se duc, vând, fac bani. Mi-e jale”.