Bombe ecologice în Moldova. Peste 650 de incendii la poligoanele de deșeuri și circa 115 hectare de teren, mistuite

Peste 650 de cazuri de ardere a poligoanelor au fost înregistrate pe teritoriul țării noastre, de la începutul lunii iulie. În urma incediilor a fost afectată o suprafață de circa 115 hectare de teren cu gunoi. Datele au fost prezentate de IGSU. În context, reprezentanții Inspectoratului General pentru Situații de Urgență avertizează că poligoanele de deșeuri din Moldova reprezintă un pericol real și iminent de incendii. Atenționează și asupra faptului că incendiile la poligoanele de deșeuri sunt o amenințare asupra sănătății populației. Totodată, fumul afectează grav calitatea aerului.

IGSU spune că arderea deșeurilor, în mare parte, are loc din cauza iresponsabilității, dar și a autorităților cărora le aparțin.

„În cele mai dese situații, cazurile incendiilor de deșeuri au loc în urma unor procese chimice, care generează căldură, dar și a descompunerii deșeurilor. În urma acestor procese are loc producerea de metan, ce reprezintă un gaz inflamabil”, a precizat IGSU.

O altă cauză ar fi incendiile provocate intenționat:

„Nu poate fi exclusă nici cauza incendiilor provocate intenționat, în special în cazul poligoanelor neautorizate, care nu beneficiază de supraveghere. Incendiile la poligoanele de deșeuri nu sunt doar o problemă de mediu, ci constituie o amenințare asupra sănătății populației. Fumul dens și toxic rezultat în urma arderii deșeurilor afectează grav calitatea aerului”.
Pentru a preveni eventualelor focare de ardere, poligoanele de deșeuri trebuie copertate cu pământ sau argilă. Totodată, spune IGSU, pentru evitarea producerii incendiilor intenționate, terenurile cu deșeuri trebuie monitorizate strict de către gestionari.
De la începutul anului 2025, circa 4 mii de responsabili de gestionarea terenurilor cu deșeuri s-au ales cu atenționări. Au fost desfășurate 153 de ședințe ale consiliilor locale. În cadrul acestora au fost înaintate propuneri privind măsurile de minimalizare a riscurilor de incendii.
Autoritățile au creat grupuri mixte și au întocmit 253 de procese verbale cu privire la contravenții. Persoanele găsite vinovate de producerea acestor incendii au fost amendate.

 

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA