Finanțarea ilegală în contextul scrutinului din 20 octombrie va atrage pedepse dure, avertizează Procuratura

Cumpărarea și vânzarea de voturi reprezintă o infracțiune,  iar persoanele implicate în astfel de fapte riscă o pedeapsă cu închisoarea pe un termen de la 1 la 5 ani, însoțită de o amendă de peste 50.000 de lei. Precizarea a fost făcută de șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, în cadrul unui briefing susținut alături de șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, cu privire la finanțarea ilegală și coruperea masivă a alegătorilor în contextul scrutinului electoral din 20 octombrie.

În context, Veronica Dragalin a  comunicat care sunt formele și criteriile  de răspundere pentru astfel de acținil ilegale. Potrivit șefei PA, până la 6 ani de ani de închisoare și amendă de până la 67 mii lei  riscă persoanele implicate în finanțarea partidelor politice din surse interzise. Iar persoanele din cadrul partidelor politice care acceptă mijloace financiare din astfel de surse, știind că acestea provin de la o persoană condamnată pentru  spălare de bani, de la un grup criminal organizat, riscă până la 10 ani de închisoare și amenzi de 400 mii de lei.

 „Și cel mai serios, când vorbim de spălare de bani, persoanele, care participă activ în lucruri precum deschiderea unui cont bancar, introducerea acestor bani în transferul de bani – o infracțiune extrem de gravă – se pedepsesc cu până la 10 ani de închisoare și cu amendă de pană la 1 milion de lei”, a subliniat Dragalin.

Șefa ProcuraturiiAnticorupție a făcut apel către cetățenii care, în scopul deschiderii unui cont bancar pentru efectuarea transferurilor în schimbul participării la acțiunile enunțate, au transmis date cu caracter personal, să depună la Poliție un atodenunț, pentru a evita atragerea la răspundere.

„Venim cu un mesaj foarte clar pentru fiecare persoană care a oferit date persoane ca să-și deschidă conturi bancare în Rusia. Noi cunoaștem aceste persoane, ele participă în această schemă. Am stabilit cine sunt aceste persoane, ce sume primesc. Aceste persoane riscă nu doar amendă, de până la 37 mii lei, riscă să fie confiscată suma transferurilor făcute. De asemenea avem dreptul să punem sechestru pe proprietatea persoanei – mașină, teren, casă.  Persoanele care se autodenunță și cooperează activ cu organele de urmărire penală, pot fi eliberate de răspundere penală sau contravențională – asta prevede legea”, a explicat Veronica Dragalin.

Amintim că Procuratura Anticorupție are în exercitare o cauză penală pornită pe finanțarea ilegală a partidelor politice și spălare de bani, investigată de comun cu Inspetoratul Naținal pentru Investigații.  În dimineața zilei de 3 octombrie au fost desfășurate percheziții la adresele unor cetățeni care sunt implicati în scheme de finantare ilegala a partidelor și corupere a alegătorilor.

În context, Viorel Cernăuțeanu a precizat că toate persoanele percheziționate conlucrează cu oamenii legii.

„Astăzi, în cadrul a 25 de percheziții realizate, toate persoanele, după momentul percheziției, au început să ofere declarații și să conlucreze cu organele de drept”, a spus șeful IGP.

Viorel Cernăuțeanu a calificat acțiunile de finanțare ilegală a partidelor politice drept „un fenomen fără precedent pentru Republica Moldova, un fenomen amplu de finanțare în vederea perturbării procesului electoral pe teritoriul țării”.

Șeful IGP a mai precizat că, în prezent, Poliției îi sunt cunoscute transferurile și acțiunile de corupere a  130 de mii de cetățeni moldoveni, pe conturile cărora au fost realizate transferuri din Federeația Rusă din conturile PSB BANK – o bancă sub sancțiune internațională, inclusiv pe teritoriul Republicii Moldova.

Potrivit IGP, care a documentat evidența transferurilor, doar pentru luna septembrie suma transferurilor depășește 15 milioane de dolari.

„Aceste transferuri care au ca scop perturbarea procesului electoral în Republica Moldova nu urmăresc nemijlocit doar coruperea, dar și alte acțiuni de organizare a flash-mob-urilor, destabilizări. Pentru toate aceste acțiuni, fiecare persoană este pasibilă de răspundere”, a atenționat Cernăuțeanu.

 

 

 

 

 

 

 

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA